Parkettlack tvåkomponent, akryl, matt och blank

Parkettlack tvåkomponent, akryl, matt och blank

Adherents av den klassiska inredning parkettgolv passar perfekt. Skönhet, som inte är föremål för moderna strömmar, kombinerat med hög slitstyrka, låter dig njuta av resultatet av dina investeringar under en längre tid. Huvudsyftet med parkettlack är att betona golvets elegans och maximera bevarandet.

Typer av skyddande kompositioner för parkett

Skaffa parkettlack bör ta hänsyn till många komponenter. De viktigaste faktorerna som påverkar valet är rummets belastning och funktionell användning. Om det i museer eller restauranger ligger huvudrollen på styrka, då är det absolut nödvändigt för barn och medicinska institutioner att absolut hälsa är ofrånkomligt. Parkettlacker klassificeras enligt följande parametrar:

 • grund för kemisk sammansättning
 • motstånd mot yttre påverkan;
 • Tekniska egenskaper hos materialet
 • grad av miljösäkerhet för andra
 • beläggningens utseende.

Strukturen av parkettlack är vattenbaserad, en-komponent (på vit anda) och tvåkomponent, kännetecknad av ökad slitstyrka. Före användning blandas dess beståndsdelar, varefter användningsperioden i arbetet har en begränsad period.

Ofta köparna har en fråga, vilken lack för parkett är bättre - blank eller matt? De flesta proffs rekommenderar att du bor på en matt version. Det är mer praktiskt i drift. Över tiden är utseendet på nackdelar eller repor på det mindre märkbart. Den glansiga ytan understryker bara den minsta nackdelen med parkettgolvet, även små plåtar kommer att förstöra utseendet. Trots underhållet av högkvalitativ prestanda, kommer en glansig lack att kräva en snabbare uppdatering, snarare än en matt eller halvmattad beläggning.

Vattenlösliga produkter

Vid val av parkettlack i bostadshus finns det ökade krav på miljöskydd. För att uppfylla villkoren för ofarlighet kan parkettlack på basis av akryldispersion. Dess sammansättning är en vattenhaltig lösning med jämnt fördelade minutpartiklar av bindemedel. Frånvaro av lukt tillåter att applicera akrylparkettlack i medicinska och förskoleinstitutioner, för personer med allergiska problem. En annan fördel är brandskydd. Parkettlack på vattenbasis är oumbärlig på platser med ökat hot mot tändning.

Parallellt är vattenlösliga lacker också bristfälliga, vars ledning är låg nötningsbeständighet. För att öka parkettlackens livslängd introduceras lösningsmedel, dessa kan vara polyuretandispersioner. Akrylkompositionen kräver att kvaliteten på de använda verktygen och efterlevnaden av temperaturregimen är hög. Vid applicering av parkettlack bör luftfuktigheten i rummet överstiga 50% vid en temperatur av +15omC. Kompositionen torkar långsamt på vattenlöslig basis, men adhesivegenskaperna är på samma nivå som de vattenfria lackerna.

Varning! Preliminär primer kommer att undvika "håret" av trä och utseendet i framtiden att knäcka.

Om utnyttjandet av golven är av måttlig natur, kommer det vattenbaserade materialet att spara budgeten för reparationsarbete. Med aktiv terräng är det bättre att välja en slitstarkare version.

Polyuretanmaterial

För rum med hög belastning på parketten är polyuretanlacker med en en- och tvåkomponentkomposition lämpliga. De är baserade på uretanhartser, akrylspridningar och lösningsmedel. Produktens struktur är resistent mot kemikalier och tung användning. Två-komponent parkett polyuretanlack är utformad för golv i restauranger, kaféer eller sportanläggningar. Fördelarna med kompositionen är följande:

 • Inget behov av pre-priming. De flesta material i denna grupp lyftas inte på träet "stapel".
 • Styrka och hög elasticitet.
 • Kort torkperiod.
 • Höga vattenavvisande egenskaper.
 • Motstånd mot förändringar i fuktighet och inomhus temperatur.

Lösningsmedlet i kompositionen kan göra parkettmönstret mer uttrycksfullt genom att öka kontrasten av mörka vener. Om så önskas kan den naturliga nyansen av trä lämnas densamma.

Applicera polyuretan-parkettlack till trä, vars fuktighetsnivå inte överstiger 8%, under torkperioden är det nödvändigt att utesluta kontakt med vatten. Att ignorera villkoren kommer att resultera i skumning av beläggningen eller utseendet av luftbubblor.

Alkydlack

I dessa formuleringar spelar alkydharts, framställt av råmaterial av naturligt ursprung, rollen som ett bindemedel. Detta bidrar till djup penetration djupt in i träet. Vita andan fungerar som lösningsmedel. Alkydlack tenderar att ändra parkettens färg, på grund av en tydlig ritning av venerna blir den ljusare. Funktionen är inte att lima parkettlisterna - det är oumbärligt i förhållanden då golvbeläggningen genomgår en expansion som ett resultat av fluktuationer i temperatur och fuktighet. Elasticitet och brist på hala egenskaper efter torkning - En annan fördel med produkten.

För applicering av parkettlack baserat på oljehartser krävs särskilda villkor:

 • vanlig syreåtkomst är nödvändig för härdningsprocessen;
 • Det är nödvändigt att skydda parketten från solljus och uppvärmning med radiatorer, temperaturen får inte överstiga 20omC;
 • Applicera lack jämnt tunt lager, överdriven tjocklek kommer att leda till att rynkor bildas efter torkning.

Vid det inledande skedet förvärvar kompositionen en vidhäftande struktur, efter att 10 timmar börjar stelna. Beroende på de innehåll som ingår, når maximaltorkningsperioden 3 dagar. Med härdare i tvåkomponentformulering reduceras tiden till 24 timmar. Detta är den mest snabbtorkande typen av parkett. Mängden av avdunstat lösningsmedel påverkar tjockleken på det applicerade skiktet. Produktens toxicitet är direkt relaterad till andelen vit spiritus.

Användningen av alkydmaterial är berättigad på en parkettyta som genomgår naturliga geometriska förändringar på grund av betydande vibrationella belastningar, temperaturfall eller fuktighetsnivåer för slutgallsparkett eller "flytande" golv.

Syrahärdande produkter

Målningsmaterial med en bas av formaldehydhartser har maximal styrka. Parkettlack av syrahärdning tillverkas i en- och tvåkomponentform. Den senare versionen innehåller en härdare blandad med basmörnet strax före arbetets början. Materialet har många fördelar:

 • höga vidhäftningsegenskaper;
 • slitstyrka, som gör det möjligt att klara tunga belastningar;
 • tillåter att inte tillämpa preliminär priming;
 • Immunitet mot fuktighetsfluktuationer och temperaturförhållanden i rummet;
 • enkel applicering, det är möjligt att använda en borste, spatel, sprutpistol eller rulle.

Tillsammans med meriterna finns det vissa olägenheter i exploatering:

 • har ökat limningsförmåga
 • hög toxicitet kräver särskilda skyddsåtgärder vid applicering - för att skydda kontakten med slemhinnor, bör arbetet utföras i andningsorganen.
Varning! Skadliga ämnen innehåller endast i original tillstånd, efter applicering de snabbt förflyttas och förbli inte i sammansättningen av parkettlack.

Material för priming

Beroende på valet av en viss lack komposition, kan det vara nödvändigt att pre-primer. Vad är funktionerna för denna typ av täckning?

 • bevarar parkettens naturliga färg om det är nödvändigt att undvika att "bränna" träet, det vill säga att förbättra åskans nyans;
 • förhindrar höjningen av "stapel" av trä som ett resultat av penetrering av vatten som finns i huvudskiktet av lack;
 • förbättrar vidhäftningsegenskaperna hos beläggningen;
 • förhindrar limning av parkettlattar när de tränger in i lackspalten;
 • Minskar förbrukningen av huvudbeläggningen genom att minska penetrationsnivån i träets tjocklek.
 • isolerar oljor i exotisk parkettgolv.

Priming parkettlack är snabbtorkande, processen varierar från 30 minuter till 3 timmar.

rådet! Priming och grundläggande parkettlack är det önskvärt att välja en tillverkare.

Efter lackeringsprocessen är det tillåtet att tvätta eller rengöra ytan efter en vecka. Bevara originalutseende hjälper speciella kemikalier att sköta parkettgolv och hålla noggrannhet vid förflyttning av möbler eller andra tunga föremål. Resten av skyddsfunktionerna kommer att göras med parkettlack.

 • Värmebeständig metallfärg för egen metall

 • Typer av färg för barnrummet: magnetiska, dulux, tex, pro

 • Användning av mineralfärger

 • De bästa akrylfärgerna för väggar, golv, tak

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

9 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map