Arbor dari bahan di tangan

Arbor dari bahan di tangan

Pada masa ini terdapat sejumlah besar pilihan untuk pelaksanaan arbors taman. Pilih yang betul tidak akan sukar. Untuk mengurangkan kos pembinaan, anda boleh menggunakan bahan yang ada. Dalam artikel ini, kita akan melihat jenis tradisional arbors untuk kotej daripada bahan yang diperbaiki, serta idea yang paling asal.

Pavilions diperbuat daripada kayu

Pokoknya adalah bahan yang paling biasa untuk membuat gazebos, selain papan dan balak yang berbeza sentiasa ada di setiap halaman. Pokoknya mudah diproses, dan setiap pemilik rumah mempunyai semua alat yang diperlukan untuk ini. Di samping itu, struktur seperti ini sangat tahan lama dan selesa untuk menampung tetamu dan rehat yang menyenangkan, dan juga menghias dengan kehadiran mereka di mana-mana laman web.

Jika terdapat banyak pokok di tapak yang dipotong oleh pemiliknya yang tidak perlu, anda tidak perlu mengeluarkan batang mereka - mereka boleh menjadi sokongan yang sangat baik untuk arbor itu. Sebagai pagar, ada kemungkinan untuk menyesuaikan cawangan tebal, dan bahkan bangku boleh dibina dari sisa-sisa pokok. Arbors negara seperti itu boleh terdiri daripada pelbagai bentuk, contohnya, bulat, bujur, persegi, segi empat tepat dan juga pelbagai aspek. Daripada tortuosity batang, struktur yang lebih cantik dan asli adalah. Malah untuk menutup bumbung tidak perlu membeli bahan yang berasingan. Sebagai bahan bumbung boleh digunakan tebu, sirap atau cawangan panjang.

Sekiranya terdapat beberapa balak yang tersisa daripada pembinaan rumah, mereka juga boleh menjadi unsur gazebo. Secara berasingan, untuk memesan bahan log untuk pembinaan mahal, jadi lebih baik menggunakan sisa makanan. Malah beberapa rak kayu atau rel yang terbuat dari mereka akan memberikan pembinaan penampilan yang luar biasa yang tidak akan meninggalkan pelawat tapak acuh tak acuh.

Pilihan kompleks adalah gazebo yang dibuat dari bahan-bahan yang diperbaiki, yang dindingnya adalah rotan. Anda boleh membuat tenunan dari cawangan hazel, birch atau willow. Sebagai bingkai, bar atau pasak kayu digunakan. Tetapi bangunan ini, yang dibuat oleh tangan sendiri, akan secara praktikal bebas. Kemunculan gazebo seperti itu sangat maksimal untuk berehat, dan pagar wattle memberikan bayangan yang lama ditunggu-tunggu pada hari yang panas.

Pergolas diperbuat daripada bata

Jika bahan yang dipilih sebagai bata atau batu, maka output hampir bangunan yang monumental, yang akan berdiri di tapak selama lebih dari sedozen tahun. Gazebos seperti ini dengan tangan mereka sendiri boleh dilakukan secara terbuka dan tertutup, sambil memberi mereka pintu dan tingkap.

Biasanya, jika terdapat sisa-sisa batu bata di tapak pembinaan rumah utama atau pagar, serta yang digunakan sebelumnya, mereka boleh disesuaikan untuk membuat sokongan gazebo. Sekiranya banyak bata, maka struktur keseluruhannya boleh menjadi batu bata. Sekiranya bahan itu tidak mencukupi, elemen-elemen yang tersisa dari arbor itu dibuat dari sisa bahan bakar kayu, polikarbonat atau bahan lain yang tersedia.

Nasihat! Jika bata, yang digunakan dalam reka bentuk gazebo tidak kelihatan sempurna, maka ia boleh ditampal dan dicat.

Walau bagaimanapun, pembinaan batu bata untuk dacha dengan tangan mereka sendiri, mempunyai jisim yang besar, yang memerlukan perbelanjaan ke atas penciptaan asas modal.

Sangat organik sesuai dengan mana-mana landskap seperti arbours, yang diperbuat daripada batu semula jadi. Dan tidak perlu memesan secara berasingan untuk memerintahkan granit atau marmar. Ia akan mencukupi untuk membuat batu kerikil untuk lantai dan batu untuk mewujudkan tembok batu. Terutama struktur seperti itu kelihatan di sebelah bukit Alpine atau kolam.

Penting! Masonry yang siap terbaik dirawat dengan sebatian lakuer untuk menjadikannya tahan lama.

Pergolas diperbuat daripada logam

Pembinaan profil logam jenis ini akan menjadi sejuk di dalam landskap dengan kemas dan lancar, tetapi sebenarnya ia sangat tahan lama dan boleh dipercayai. Sebuah gazebo logam dengan tangan sendiri dari bahan-bahan yang diperbaiki akan berdiri di kawasan pinggir bandar selama beberapa dekad, tetapi pembinaannya memerlukan mesin kimpalan.

Sebagai bingkai, profil logam boleh digunakan, tetapi mana-mana, contohnya, polikarbonat, batu tulis, jubin logam atau lain-lain, boleh digunakan untuk menutup bumbung, bergantung kepada projek yang dirancang. Oleh kerana logam digabungkan dengan bahan apa pun, ia boleh digunakan untuk kanopi yang ada di tangan. Adalah lebih baik untuk memilih bahan untuk bumbung yang sama seperti di rumah kediaman, supaya tidak keluar daripada perpaduan gaya. Selalunya, struktur logam yang boleh ditanggalkan dicipta, yang dengan mudah boleh dipindahkan ke mana-mana bahagian tapak atau, secara umum, dikeluarkan.

Penting! Apabila membuat pavilion logam, semua unsur harus dirawat dengan penyelesaian terhadap kakisan.

Pavilions diperbuat daripada polikarbonat

Pemandangan yang sangat menarik di tapak pembinaan polikarbonat disebabkan oleh fakta bahawa bahan itu telus dan menarik secara luaran. Kerana fakta bahawa polikarbonat boleh membengkok, mungkin untuk memberi mereka apa-apa bentuk yang diingini dan dengan cepat membina arbor. Di samping itu, bahan tersebut berjaya digabungkan dengan kedua-dua kayu dan logam. Ia kelihatan baik dengan batu dan batu bata. Kebolehtelapan yang sangat baik dan pelbagai warna membolehkan untuk membuat dari reka bentuk asal polikarbonat dengan reka bentuk individu.

Pavilions yang diperbuat daripada polikarbonat boleh terdiri daripada pelbagai bentuk dan saiz. Sebagai contoh, mudah untuk membuat struktur kecil untuk kesendirian atau pavilion besar untuk mesyuarat syarikat kawan dan perhimpunan keluarga yang besar. Dalam bentuk ia boleh menjadi kanopi segi empat tepat yang sederhana, atau mungkin sfera atau kubah. Walaupun terdapat sedikit polikarbonat, ia boleh menjadi sebahagian daripada reka bentuk gazebo dari bahan lain.

Ia mudah untuk memasang arbor dari polikarbonat, kerana pemasangan mudah dan tidak memerlukan kehadiran alat khas dan kemahiran profesional. Oleh kerana polikarbonat adalah ringan, pemasangan pangkalan besar tidak diperlukan.

Lihatlah gambar gazebos yang dibuat oleh diri anda dengan bantuan bahan-bahan berguna di bawah:

Pembinaan asal arbors

Apa yang tidak seseorang pergi selepas mempunyai keinginan untuk mencipta sesuatu yang baru, tetapi terhad dalam cara? Fiksyen dan fantasi manusia tidak mengenal batas dan ini dapat dilihat dalam contoh berikut gazebos dengan tangan sendiri dari bahan-bahan yang diperbaiki.

Gazebo botol

Untuk kediaman musim panas, penyelesaian yang unik akan menjadi gazebo yang diperbuat daripada plastik atau botol kaca. Anda akan memerlukan walaupun kesesakan lalu lintas dari mereka, dari mana anda boleh membuat mozek unik.

Pilihan pembinaan sedemikian mempunyai beberapa kelebihan:

  • Mengumpul bahan yang diperlukan akan dipermudah oleh kelazimannya.
  • Kekurangan struktur siap.
  • Kemudahan pemasangan.

Untuk membuat reka bentuk sedemikian, anda mesti menyediakan terlebih dahulu jumlah botol yang diperlukan dan menyerapnya ke dalam air selama 1 jam. Penyediaan sedemikian akan membantu untuk menghapus label dan pencemaran dari permukaan mereka.

Penting! Botol dipilih saiz yang sama.

Jika anda bercadang untuk membuat gazebo dengan warna tertentu, maka botol dicat dengan cat akrilik sebelum dipasang dan dikeringkan. Walaupun mereka kering, tapak untuk lokasi gazebo dibersihkan dan diratakan.

Cara paling mudah untuk membuat gazebo plastik daripada bahan yang diperbaiki adalah batu. Untuk melakukan ini, mula-mula membuat lajur dengan memasukkan setiap elemen berikutnya ke yang sebelumnya, yang memotong leher. Botol yang lebih rendah semestinya dipenuhi dengan pasir atau mortar simen. Tiang hendaklah kira-kira 1 m tinggi. Di dalam masing-masing terdapat dawai logam untuk kebolehpercayaan yang lebih tinggi.

Asas pembinaan ini adalah bar, selepas meletakkan semua elemen, tali atas dan bawah dibuat menggunakan rak. Tiang botol yang terhasil dilampirkan ke rel dengan dawai.

Dinding arbor juga diperbuat daripada batu atau struktur cahaya yang dibina daripada tali yang terikat pada dawai.

Nasihat! Untuk mencipta gaya hiasan yang seragam, botol bunga plastik yang dipasang di sebelah gazebo tersebut.

Jika anda menggabungkan botol warna yang berbeza dalam urutan tertentu, anda boleh membuat reka bentuk yang unik dan juga mozek pada dinding.

Pavilion dari palet

Kebanyakan tukang kebun untuk laman web menggunakan palet kayu dan pelaksanaan arbors tidak terkecuali. Terdapat banyak pilihan untuk membina bahan ini.

Pertama sekali, adalah perlu untuk menentukan tempat di mana arbor itu akan ditempatkan dan membuat lakaran anggaran pembinaannya. Konfigurasinya harus mudah dan mencukupi untuk menampung perabot yang dipilih. Reka bentuk juga memaparkan struktur bumbung dan jumlah bahan yang diperlukan untuk pembinaan.

Lebih baik memilih pembinaan segi empat segi atau segi empat sama supaya ia sesuai dengan bentuk palet. Biasanya, palet dengan dimensi seperti itu digunakan: 1200 * 600 mm atau 800 * 600 mm untuk penciptaan unsur gazebo kecil.

Sebelum anda membuat arbor, bergantung pada jenis tanah di tapak, pilih asas yang boleh ditimbun atau dibungkus. Untuk lantai, kepingan papan yang tidak perlu digunakan. Jawatan sokongan biasanya dibina dari bar dengan keratan rentas yang cukup, profil logam atau batu bata. Siling dan dinding dibentuk masing-masing dari palet terpilih. Meliputi bumbung dibuat dengan bahan bumbung, contohnya, papan tulis, jubin fleksibel atau papan bergelombang.

Selepas memasang struktur, anda boleh meneruskan reka bentuknya. Sebelum memasang palet, lebih baik untuk pasir permukaan mereka dan melayan mereka dengan penyelesaian antiseptik. Jika anda merancang untuk merancang dalam beberapa warna, maka unsur-unsur dicat terlebih dahulu.

Untuk pendaftaran lebih baik menggunakan cat akrilik, kerana ia lebih tahan lama dan memberikan permukaan rata. Gajah gazebos yang cukup elegan dan tanpa berat, dicat dengan warna putih tulen. Jika permukaan palet membenarkan, maka anda boleh lakukan hanya dengan permohonan lakuer. Lantai di arbor itu dirawat dengan komposisi yang dapat menghalang keruntuhan kayu.

Struktur dari palet membiarkan cahaya melalui, sambil memberikan bayangan yang menyenangkan di dalamnya. Sekiranya terdapat keperluan, maka di dinding anda boleh memulakan tumbuh-tumbuhan menenun.

Untuk hiasan dalaman, perabot biasanya digunakan, dibuat oleh tangan sendiri juga dari palet dengan gaya yang sama. Di dalamnya, anda boleh mengatur meja, kerusi, dan mencipta satu persatu bar. Perabot taman biasa juga boleh digunakan.

Kesimpulannya

Penciptaan gazebo di tapak pondok akan membantu menyelesaikan masalah mempunyai tempat untuk berehat bukan sahaja dari keluarga, tetapi juga para tetamu. Sekiranya anda berfikir sedikit dan menunjukkan imaginasi anda, maka pembinaannya mudah dibuat walaupun dari bahan-bahan yang tersedia. Gazebo seperti itu tidak akan lebih buruk daripada analog mahal, dan penciptaannya akan menyumbang kepada pembangunan kemahiran kreatif.

  • Perabotan di gazebo dengan tangan anda sendiri

  • Bagaimana untuk membuat lantai di gazebo dengan tangan anda sendiri

  • Gazebo kayu dengan tangan sendiri

  • Cara membuat rumah dari botol plastik

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

8 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map