Cara Menjana Serambi dengan Konkrit

Cara Menjana Serambi dengan Konkrit

Sekiranya ruangan bawah tanah tinggi, berhampiran pintu masuk, anda perlu melengkapkan teras penuh. Jika anda ingin membuat pembinaan yang tahan lama, sebaiknya gunakan konkrit sebagai bahan utama. Tetapi sebelum anda mengisi anjung, anda perlu belajar secara terperinci tentang semua peringkat kerja.

Ciri teras yang diperbuat daripada konkrit

Untuk mengelakkan banyak masalah dalam pembinaan anjung, lebih baik untuk menciptanya semasa pendirian rumah. Dalam kes ini, struktur itu akan mempunyai asas yang sama dan kalis air dengan rumah. Penciptaan lapisan penebat adalah salah satu daripada tahap kerja yang penting, selepas semua, selepas ia telah dijalankan, teras boleh bertahan beratus-ratus tahun dan tidak menjadi cacat. Sekiranya pembinaan serentak dengan rumah adalah mustahil, adalah penting untuk memasang pembinaan di bawah paras pintu dengan kira-kira 5 cm.

Untuk membuat anjung anda perlu mengambil simen M400. Sekiranya jenama lebih rendah, bahan tersebut tidak dapat menampung beban yang berterusan. Penciptaan teras berlaku dalam beberapa peringkat:

 1. Penyediaan. Pada peringkat ini, tapak disediakan untuk beranda, serta pengiraan dimensi.
 2. Peringkat Utama. Pada peringkat ini, pemasangan kerja kayu dan menuangkan konkrit.
 3. Peringkat terakhir. Selepas konkrit mengeras, bahan selesai.

Selepas menonton video mengenai proses pembinaan, anda akan dapat mengetahui bukan sahaja apa yang perlu dilakukan, tetapi juga tentang beberapa ciri penting aktiviti sedemikian.

Penyediaan wilayah

Sekiranya ada teras lama di hadapan rumah, ia harus dikeluarkan sepenuhnya, meninggalkan ruang kosong. Selepas permukaan bumi dibersihkan dari runtuhan pembinaan, lubang dibuat di bawah asas. Kedalamannya hendaklah kira-kira 30 cm. Lebar lubang harus lebih 3 cm dari kawasan beranda.

Semasa penyediaan wilayah, adalah perlu untuk menghapuskan sepenuhnya tumbuhan di laman web ini. Dan juga mencabut sisa-sisa akar pohon, jika mereka terletak berhampiran dengan serambi. Selepas membersihkan kawasan dan menggali lubang untuk pangkalan, runtuhan jatuh ke bawah, diikuti oleh pasir. Semasa proses ini, penjagaan mesti diambil untuk memastikan semua lompang dalam kerikil diisi dengan pasir.

Penciptaan Bekas

Selepas pengiraan, borang kerja dibuat. Ketinggiannya harus melebihi ketinggian serambi dengan 30 cm, kerana papannya akan pergi ke tanah di jarak ini.

Bahagian-bahagian lengkung di permukaan kerja diperkuat oleh pengikrif sehingga mereka tidak berada di bawah tekanan konkrit. Hasilnya adalah struktur kayu. Yang mempunyai risers dan sisi. Agar tidak membelanjakan sejumlah besar konkrit di menuangi porch, banyak mengisi ruang di dalam shuttering dengan blok konkrit berudara dan bahan lain yang serupa. Ini dilakukan sedemikian rupa sehingga terdapat ruang antara blok, yang akan diisi dengan penyelesaian.

Jika anjung sudah mempunyai pagar sisi dibuat daripada batu atau bata. Formwork hanya riser. Adalah perlu diingati bahawa sebelum pengancing bingkai logam rangka bingkai dipasang, yang diperlukan untuk mengekalkan bentuk derajat selepas tuangkan.

Proses pembuatan teras yang diperbuat daripada konkrit

Untuk betul-betul mengisi teras dengan konkrit, patut dipertimbangkan secara terperinci setiap peringkat kerja:

 1. Penentuan jenis langkah. Pada peringkat ini, saiz dan konfigurasi langkah-langkah ditentukan. Ini adalah apa yang bergantung kepada teras. Langkah-langkah perlu dilakukan dengan cukup lebar untuk meletakkan kaki pada mereka. Tetapi jika anda membuat mereka terlalu luas, ia tidak akan selesa untuk memanjat anjung. Keseluruhan struktur boleh mempunyai bentuk segi empat tepat, persegi atau trapezoid. Sekiranya bilangan langkah lebih daripada tiga, anda mesti memasang rana tangan.
 2. Penguatkuasaan. Di dalam acuan, kerangka batang logam dibuat, yang mengulangi kontur tangga dan meresap semua ruang yang penuh dengan konkrit.
 3. Isi. Oleh kerana konkrit untuk serambi memerlukan banyak, untuk pencampuran lebih baik menggunakan mixer konkrit elektrik. Penyelesaian ini disediakan mengikut bahagian berikut: 1 bahagian simen dan 2 bahagian runtuhan dan pasir. Air ditambah sehingga larutan mempunyai konsistensi doh.
 4. Kematangan konkrit. Bentuk acuan dikeluarkan selepas kira-kira 5 hari. Tetapi sebelum anda mula menggunakan pembinaan, perlu diingat bahawa konkrit semakin kuat kira-kira sebulan.
 5. Peringkat terakhir. Pada peringkat ini, anjung itu berhadapan dengan konkrit. Biasanya struktur konkrit selesai dengan batu tiruan atau semulajadi. Jika rumah diperbuat daripada kayu, lebih baik menggunakan kayu atau bahan komposit untuk pelapisan.

Untuk membuat teras boleh dipercayai, setiap tindakan perlu dilakukan dengan betul, tanpa mengabaikan peraturan. Jika anda tidak pasti bahawa anda akan melakukan semuanya dengan baik, anda perlu berhati-hati mengkaji video itu, yang menunjukkan proses mencapai kerja.

Bagaimana untuk memilih jubin dan menghiasi serambi

Salah satu bahan terbaik dipasang di teras konkrit ialah jubin dengan permukaan kasar. Ia tidak mudah terdedah kepada kulat dan boleh menahan perubahan suhu.

Sekiranya anda ingin menjadikan teras asli, anda boleh memilih jubin warna yang berbeza, mewujudkan reka bentuk asal. Juga, apabila memilih jubin, anda boleh membeli bahan untuk darjah warna yang sama, dan untuk risers, pilih warna yang berbeza.

Penamat jubin adalah seperti berikut:

 1. Pertama, debu ditiup dari permukaan teras konkrit dan serpihan itu dikeluarkan.
 2. Selepas itu, sapukan gam ke konkrit dan jubin. Perlu diingat bahawa lapisan tidak sepatutnya tebal.
 3. Kemudian jubin ditekan terhadap konkrit.
 4. Antara bahan plastik spacer dipasang, yang tidak membenarkan jubin bergerak.
 5. Keesokan harinya selepas prestasi kerja-kerja ini, sendi-sendi disempit dengan sebatian khas, yang mesti dipadankan dengan warna bahan penamat.

Menghadapi batu

Batu sebagai penghujung teras boleh digunakan untuk membuat batu bata dan rumah kayu. Biasanya memilih bahan berikut:

 • marmar;
 • kuarza;
 • granit.

Bahan-bahan semacam itu bukan sahaja mempunyai penampilan yang menarik, tetapi juga menanggung beban berat dan boleh bertahan selama beberapa dekad. Batu yang paling popular adalah granit, kerana ia membolehkan anda membuat luaran dalam kedua-dua gaya klasik dan moden. Untuk menunaikan teras, anda boleh memilih plat sudah siap atau membeli bahan mentah dan tunggu sehingga ia dipotong.

Ramai pemilik rumah negara memilih batu runtuhan. Pembalut luaran ini sangat berbeza dari granit, tetapi ia sangat baik untuk reka bentuk rumah percutian. Bahan tersebut dipilih oleh mereka yang ingin menerima bahan berkualiti tinggi dengan harga yang lebih rendah daripada granit.

Penggunaan papak konkrit dan paving

Jubin konkrit adalah bahan murah yang boleh digunakan untuk membuat langkah-langkah. Pelbagai pengisi membolehkan anda membuat bahan kemasan warna dan tekstur yang berbeza. Yang paling popular adalah papak membuka, yang meniru batu.

Kelemahan bahan ini adalah permukaan licin, jadi selepas kerja-kerja selesai, perlu memasang lapisan. Jubin ini membolehkan anda memadamkan sempadan antara laluan di taman dan anjung.

Jubin seramik dan klinker

Ciri khas jubin seramik adalah ketersediaan pelbagai warna dan tekstur. Ia boleh:

 • berkilat;
 • matte;
 • pelepasan.

Tetapi tidak seperti bahan-bahan lain yang serupa seperti jubin adalah rapuh dan tidak direka untuk penuaan berat badan.

Jubin klinker diperbuat daripada tanah liat syal dan boleh mempunyai bentuk yang berbeza. Bahan yang dihadapi sedemikian tahan terhadap fros dan tidak dimanjakan oleh pendedahan kepada bahan kimia yang agresif. Permukaan jubin adalah kasar, jadi ia sesuai untuk lapisan teras.

Jubin porselin

Komponen-komponen berikut digunakan dalam pengeluaran bahan ini:

 • tanah liat;
 • mineral;
 • kuarza;
 • feldspar.

Walaupun bahan-bahan yang sama juga digunakan dalam penciptaan jubin seramik, stoneware porselin adalah lebih dipercayai, kerana ia dihasilkan menggunakan teknologi yang berbeza. Jubin itu tahan kelembapan dan boleh digunakan sebagai bahan penamat untuk teras atau teras konkrit. Tetapi perlu dipertimbangkan bahawa bahan ini mempunyai kos yang tinggi.

Sekiranya semua tindakan yang diterangkan dilakukan dengan betul, teras akan menjadi bukan sahaja pembinaan yang boleh dipercayai dan tahan lama, tetapi juga elemen yang indah di dalam rumah. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, patut menonton video.

 • Pilihan untuk reka bentuk anjung rumah kayu

 • Teras kayu

 • Peranti anjung di rumah kayu

 • Serambi diperbuat daripada kayu

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

16 − = 12

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map