Gates diperbuat daripada kayu

Gates diperbuat daripada kayu

Mana-mana harta persendirian, sama ada pondok atau pondok, memerlukan perlindungan. Untuk tujuan ini, pagar kayu yang baik sangat bagus. Tetapi jenis pagar apa kosnya tanpa pintu? Pintu masuk yang terbaik untuk pagar seperti pintu pagar kayu. Sebuah produk yang dibuat oleh diri anda, menghiasi walaupun pagar yang paling mudah.

Kelebihan pintu kayu

Untuk pintu gerbang boleh digunakan hampir semua jenis kayu. Tetapi kehidupan perkhidmatan pelbagai jenis kayu tidak begitu berbeza. Banyak baka yang murah sangat tahan lama dan akan berfungsi sebagai pintu masuk selama lebih dari satu tahun.

Pilihan optimum untuk produk yang sama adalah larch. Batu-batu konifer sangat kuat, mereka telah digunakan dalam pembinaan selama berabad-abad dan hanya menguatkan kedudukan mereka di kawasan ini. Larch kayu tahan reput dan kelembapan.

Walaupun kos rendah dan penampilan estetik, kayu mempunyai beberapa kelemahan penting:

 • kekuatan rendah;
 • hayat perkhidmatan pendek - dari 5 tahun;
 • rintangan rendah terhadap kebakaran.
Penting! Untuk meningkatkan prestasi kayu, anda boleh menggunakan pelbagai teknik, seperti: gabungan kayu dan logam, rawatan dengan retardants api dan sebagainya.

Selalunya untuk meningkatkan kekuatan pintu, rangka mereka diperbuat daripada logam. Ini bukan sahaja meningkatkan prestasi kayu, malah juga memberikan pintu yang unik.

Lukisan

Sebelum mula menandakan bahan untuk pintu masuk, anda perlu mengukur tempat pemasangannya. Bahkan kekurangan saiz kecil mungkin penuh dengan kelemahan dalam kerja gawang. Oleh itu, semua kecacatan di pagar perlu dihapuskan sebelum pemasangan pintu pagar.

Perhatikan! Apabila mereka bentuk pagar jangan lupa untuk meninggalkan jarak antara pintu dan tanah. Ini diperlukan untuk memudahkan operasi pintu pagar.

Selepas mengukur pembukaan, anda perlu mengira lebar lebar pintu dan lebar setiap daun individu. Ia adalah yang terbaik untuk membuat lukisan atau lukisan. Ini akan membolehkan anda mengambil kira semua ciri pagar dan memasang pintu hingar kayu tanpa kesilapan.

Lebar pintu masuk masa depan bergantung kepada faktor-faktor berikut:

 • Ketersediaan dan jenama mesin itu. Semakin besar kereta - semakin lebar pintu. Jika garaj atau tempat letak kereta untuk kereta berada di dalam tapak, maka pintu mesti mempunyai stok 50-100 cm untuk manuver semasa daftar masuk dan tempat letak kereta.
 • Bangunan dan taman. Jika plot anda mempunyai taman dan ia digunakan secara aktif, maka pintu lebar akan sangat berguna. Untuk import baja, benih atau tanah, kereta besar digunakan. Begitu juga dengan pengimportan bahan binaan dan jentera.
 • Jarak dari pintu ke jalan. Apabila membina pintu, anda perlu mengambil kira jarak ke jalan raya - jika ia besar, maka saiz pintu boleh dibatasi. Jika tidak, dalam keadaan berayun, pintu boleh mengganggu laluan kenderaan.

Jika anda tidak tahu saiz struktur yang diperlukan untuk tapak anda - gunakan saiz standard (3-4 meter).

Penyediaan dan pengiraan bahan

Apabila mengira ketinggian pintu itu adalah bernilai untuk menolak daripada nilai 120 cm. Ukuran dianggap minimum. Ia boleh berbeza-beza bergantung kepada ketinggian pagar dan keadaan lain. Di samping pintu, pintu gerbang memerlukan sokongan. Ketinggian mereka harus lebih besar daripada ketinggian gerbang dengan sekurang-kurangnya 1 meter. Perbezaan ini direndam di dalam tanah untuk kestabilan struktur.

Untuk pembinaannya perlu bar persegi dengan seksyen 4 cm. Mereka akan berfungsi sebagai bingkai untuk pintu depan. Untuk tujuan ini, anda boleh menggunakan logam, tetapi kemudian anda memerlukan gerudi untuk membuat lubang. Bahan terbaik untuk gerbang menyokong adalah oak - ia adalah salah satu batu tahan terkuat dan kelembapan.

Untuk penyebaran bingkai pintu pagar dengan sekatan salib 3 hingga 5 cm digunakan. Selain kayu, pintu pagar perlu:

 • Espagnolet atau kunci (untuk wiket, jika ada);
 • Engsel untuk kunci;
 • kanopi (bilangannya bergantung pada reka bentuk);
 • skru atau kuku.

Kunci pintu adalah pilihan - tetapi ini akan meningkatkan keselamatan tapak. Untuk menggerakan bahan, jigsaw elektrik diperlukan. Di samping itu, alat-alat berikut diperlukan untuk membina gerbang:

 • gerudi;
 • sekerap;
 • gerudi dan pemutar skru;
 • pesawat;
 • tahap dan mengukur pita.

Kebanyakan alat akan dijumpai di rumah untuk hampir semua orang. Elemen-elemen yang hilang boleh disewa dengan mudah, ini akan menjimatkan banyak pada pembinaan pintu pagar.

Pemasangan sokongan

Sebelum memasang sokongan gerbang, perlu menyediakan tanah di tapak kerja. Untuk ini gunakan alat penyodok, meraih dan lain-lain kebun. Tanah digali ke kedalaman 20 cm, bergantung kepada tanah. Semasa pemasangan sokongan gerbang, batu besar dan rizom tumbuhan mesti dikeluarkan. Kemudian tanah disamakan dengan rake. Di tiang, pasak dipasang - pasak, antara tali yang diperketatkan.

Sekiranya anda memasang sokongan untuk pintu yang diperbuat daripada kayu - mereka mesti dibersihkan dengan agen antiseptik sebelum menggali. Bahagian yang direndam di dalam tanah diperlakukan dengan mastic atau resin. Ini akan melindungi kayu daripada membusuk dan kelembapan.

Untuk dermaga menggali lubang dari 1 meter, kedalaman dianggap minimum untuk operasi lama. Di bahagian bawah lubang tuangkan pasir, lapisan 10 cm, kemudian tumpahkannya dengan air dan rammer. Apabila air sedikit diserap - tenggelam tiang. Mereka mesti bertepatan dengan satu sama lain dalam ketinggian sehingga 5 mm. Tanda sokongan disahkan oleh paras air dan benang yang bertegangan. Kedudukan menegak tiang diperiksa dengan bantuan bob panjang.

Apabila tiang berada di dalam lubang, batu hancur, 25 cm tebal, jatuh ke dalamnya. Satu penyelesaian konkrit (1 bahagian simen kepada 2 bahagian pasir) dituangkan di atas runtuhan.

Adalah sukar untuk menjalankan pemasangan sokongan kepada satu orang. Untuk bekerja tidak memberikan sebarang ketidakselesaan - mendapatkan bantuan rakan atau menyewa pekerja. Malah untuk menyokong sokongan semasa menuangkan simen, bantuan orang lain diperlukan.

Penting! Jika anda menggunakan pintu gerbang yang sangat besar dengan bahagian logam struktur, lebih baik menggunakan konkrit atau bata untuk menyokong. Tiang tersebut berdiri lebih lama daripada kayu.

Selepas penyelesaian telah kering, mungkin untuk meneruskan pemasangan flaps tersebut. Jika anda tidak yakin dengan kekuatan konkrit - tunggu beberapa hari lagi. Jika tidak, sokongan tidak akan menyokong berat pintu dan konkrit akan retak.

Untuk menyebarkan gerbang dan menyokong kubu, balok sokongan dilampirkan dari atas. Ia berfungsi sebagai kelebihan ketegaran struktur dan mengurangkan beban dari flaps ke pendukung.

Bingkai pintu

Untuk membuat. bingkai perlu ditandakan dan kayu gergajian mengikut saiz pembukaan. Bar yang terhasil dibentangkan pada permukaan rata dalam bentuk segi empat. Kelancaran muka diperiksa oleh tahap

Perhatikan! Bingkai pintu boleh dibuat daripada paip logam atau keluli. Tetapi ini memerlukan mesin kimpalan.

Jika anda tidak tahu saiz dan bahan yang digunakan untuk pintu dan sokongan - lihat kajian semula video produk yang dibuat oleh diri anda:

Di sudut-sudut bar membuat lubang dengan gerudi dan mengikat mereka dengan gulung, kuku atau skru mengetuk diri. Untuk kekuatan tambahan di sudut dan di tengah bingkai, terdapat sudut-sudut keluli dan salib. Pada titik sentuhan, di sudut, bar dipotong pada 45 darjah. Di sudut, salib ditempatkan dan dipasang dengan skru.

Kotak trim

Tahap paling kreatif untuk membuat pintu adalah kulit. Ia boleh dibuat pepejal atau berlapis - semuanya bergantung kepada imaginasi anda. Yang paling praktikal dianggap sebagai pengancing monolitik. Tetapi jika anda ingin memudahkan reka bentuk dan menyelamatkan bahan, anda boleh membuat jurang kecil di antara pagar.

Perhatikan! Jika anda menetapkan landasan pada jarak antara satu sama lain - gunakan templat. Untuk tujuan ini, papan lain atau bar kecil sesuai.

Untuk bingkai, bilah-bilah yang diluncurkan supaya mereka melihat di luar sempadan flaps masa depan 15-20 cm. Apabila semua elemen dilampirkan, anda boleh mengukur semua rak ke satu tahap.

Pemasangan risalah

Peringkat terakhir ialah pengikat flaps ke pendukung. Untuk melakukan ini, gunakan gelung siap. Satu sisi diterapkan pada lajur sokongan, yang satu lagi ke ikat pinggang. Butirannya diskrukan dengan skru dengan benang skru. Lokasi gelung pelekap lebih baik ditandakan terlebih dahulu, ia sepatutnya sama di kedua-dua risalah. Untuk memendekkan masa rendaman skru menoreh sendiri, buat lubang kecil dengan gerudi di titik pengikat.

Mengikuti arahan terperinci ini, anda boleh dengan mudah membuat dan melampirkan pintu buaian dengan tangan anda sendiri. Selepas pemasangan, produk siap boleh ditutup dengan noda, cat atau varnis.

 • Pagar konkrit + foto

 • Apa dan bagaimana untuk cat pintu

 • Pagar kayu dengan tangan sendiri

 • Pagar diperbuat daripada batu bata dan proflista

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 6 = 4

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map