Gelung garaj yang lebih baik

Gelung garaj yang lebih baik

Pembinaan swing pintu garaj masih menjadi yang paling popular kerana kebolehpercayaan, kesederhanaan dan rintangan yang tinggi terhadap pencurian. Kestabilan pintu dan kemudahan kegunaan sebahagian besarnya ditentukan dengan tepat bagaimana gelung kunci dan garaj dipilih dan dipasang di pintu pagar. Skim awning untuk pintu garaj ada banyak, dan tidak mudah untuk memilih pembinaan yang sesuai.

Pintu pintu untuk pintu garaj, keperluan reka bentuk

Sebelum memilih engsel pintu garaj dan pintu gerbang, adalah perlu untuk memahami bahawa apa-apa kunci, kunci atau pembinaan kandang khusus adalah halangan yang serius bagi penceroboh. Semakin kejutan dalam peranti setiap elemen, kemungkinan besar pihak penjahat tidak akan mendapatkan hasil yang diinginkan.

Tetapi, sebagai tambahan kepada daya ketahanan, gelung garaj harus menyediakan tahap keselesaan dan kebolehpercayaan maksimum membuka pintu, jika tidak ada titik dalam umumnya berkomunikasi dengan skim ayunan. Dalam beberapa perkataan, anda boleh merumuskan keperluan asas yang membantu anda memilih peranti yang sesuai:

  • Dimensi dan kekuatan gelung garaj sepatutnya sesuai dengan berat dan dimensi bahan pintu garaj. Untuk pintu logam dengan ketebalan lembaran luar lebih dari 4 mm dan berat struktur pintu lebih daripada 200 kg, gelung dengan diameter leher gandar sekurang-kurangnya 20 mm diperlukan;
  • Badan engsel dalam bentuk yang dipasang untuk pintu berat harus sekurang-kurangnya 200 mm panjang, diameter luar biasanya tidak melebihi 40 mm. Oleh itu, panjang kimpalan pada setiap separuh sekurang-kurangnya 90 mm, ini cukup untuk menahan beban impak tunggal sebanyak 10 tan;
  • Gelung garasi dibuat dengan memutarkan paksi dan badan pada mesin pelarik, yang memastikan penjajaran maksimum bahagian. Untuk mengelakkan jamming apabila membuka pintu, perlu ada pelepasan 0.1-0.2 mm antara paksi dan lubang.
Penting! Ia tidak disyorkan untuk membuat gelung dari bahan yang berbeza, contohnya, dari keluli hitam, tembaga, titanium atau keluli tahan karat.

Selalunya antara logam yang berlainan membentuk pasangan galvani dan kedap elektrokimia berlaku bahagian engsel, yang boleh membawa kepada perubahan bentuk atau paksi kerosakan.

Susunan engsel pintu garaj

Secara praktiknya, gudang dan engsel adalah engsel paksi dan sentiasa terdiri daripada dua bahagian. Satu hinge bahagian adalah silinder, heksagon, atau titisan air mata berbentuk keratan rentas badan yang dengan aci sokongan, kedua - sama dalam bentuk dan dimensi tetapi dengan lubang yang sepadan dengan diameter gandar. Selepas menetapkan pintu di pintu, satu badan engsel dikimpal pada bingkai selak atau garaj, yang kedua ke galas pintu garaj.

Peranti reka bentuk paling popular gelung garasi

Dalam kes ini, bentuk luaran badan, bulat atau dalam bentuk polesron, tidak menjejaskan kualiti dan ketahanan keseluruhan struktur. Adalah mungkin bahawa bentuk yang faceted adalah lebih mudah untuk mengimpal cangkang, tetapi tidak lebih. Perbezaan utama adalah dalam peranti itu sendiri gelung garaj:

  1. Engsel mudah, di mana satu badan terletak pada permukaan akhir badan kedua. Apabila pintu dibuka dan ditutup, badan bergerak berputar relatif masih dengan geseran yang besar, yang mana perlu untuk berusaha keras;
  2. Versi engsel yang selamat garaj gelung dengan bola, dalam kes ini beban menegak kepada berat, pintu gerbang telah dihantar kepada badan engsel kedua dan seterusnya, bingkai keluli pembukaan pintu melalui manik logam yang dipasang di dalam gelung. Mengikut idea pencipta, skim ini membolehkan seseorang untuk mengurangkan geseran dalam engsel oleh suatu perintah dan untuk meningkatkan kestabilan kanopi garaj;
  3. Engsel garaj dengan galas. Malah, ia adalah engsel dengan beban menegak yang diedarkan. Daya menegak dari satu perumahan ke permukaan akhir yang lain dihantar melalui galas sokongan. Geseran geser, seperti dalam perenggan pertama, diganti dengan geseran bergulung.

Akibatnya, lebih mudah untuk membuka dan menutup pintu garaj pada engsel dengan bola atau galas. Dalam amalan, usaha untuk menutup pintu garaj dalam reka bentuk yang berbeza adalah berbeza, kepentingan asas dan peranan khas untuk operasi pintu gerbang dalam amalan tidak.

Penggunaan galas dan bola memungkinkan untuk mengimbangi daya tegak dengan baik, tetapi pada hakikatnya beban tidak paksi, tetapi lenturan. Lebih separuh daripada daya dari berat pintu jatuh pada paksi engsel.

Jika bahan dan paksi badan kedua dengan gerek paksi diperbuat daripada stali- mentah yang biasa, selepas 2 hingga 3 tahun penggunaan, dalam keadaan berdebu atau pelinciran yang tidak mencukupi, pakai dan permukaan akhir paksi mencapai nilai kritikal beberapa persepuluh milimeter dan banyak lagi. Paksi engsel gelung bukannya bentuk silinder asal akan menerima permukaan kon hidung.

Kemudian perkara yang paling tidak menyenangkan berlaku, pintu garaj mengendur dan podkliniayut di ambang ambang.

Bahan Gelung Garasi

Gred keluli dari badan engsel harus memastikan kebolehkimpalan yang normal dengan logam lath dan bingkai keluli pintu. Selalunya ia adalah keluli hitam atau aloi aloi rendah. Gelung seperti ini boleh dikimpal dengan kimpalan elektrik konvensional yang menggunakan beberapa kimpalan di sepanjang kontur lekapan badan atau bebibir. Bahan aloi daripada keluli tahan karat klasik mengikut jenis X18N9T selalunya mempunyai titik kimpalan dengan karbon dioksida atau kimpalan argon.

Untuk maklumat! Kelebihan khusus untuk kegunaan pintu hingar garaj yang diperbuat daripada keluli tahan karat, kecuali bahawa mereka tidak berkarat; pekali geseran dalam engsel logam aloi adalah beberapa kali lebih tinggi daripada keluli karbon biasa, jadi perlu untuk membersihkan dan melincirkan lebih kerap.

Cadangan untuk memilih gelung garaj

Biasanya, tuan terlibat pintu pemasangan dan garaj hinge, pasangan atas dan bawah engsel dimasukkan ke dalam arah terbalik, supaya pada paksi menegak yang sama dilihat sama ada ke arah satu sama lain atau ke arah yang bertentangan. Oleh itu, pintu tidak boleh dikeluarkan dengan bicu mengangkat, yang bermaksud bahawa engsel dikimpal akan kekal selama-lamanya. Pilih gelung dengan permukaan keras paksi dan permukaan dalaman lubang paksi. Dalam sesetengah kes, lengan berdinding nipis bahan tahan haus digunakan dalam pembinaan. Lubang di dalam badan tidak boleh tuli, di bahagian bawah anda memerlukan hidangan minyak atau cawan gris.

Kesimpulannya

Kualiti dan keselesaan kerja gelung bergantung pada tahap ketepatan pemasangan dan profesionalisme pengimpal. Sekiranya boleh, letakkan tempat penambakan garaj pembuatan individu, diukir dari keluli palsu hitam atau keluli mangan paduan. Membahagi atau memecahkan kanopi seperti itu hampir mustahil, hanya pemotong berlian atau asetilena.

  • Pagar plastik: ciri-ciri, permohonan

  • Gates untuk bola sepak mini

  • Bagaimana untuk membuat matlamat bola sepak dengan tangan anda sendiri

  • Pintu bola sepak: jenis dan ciri

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 40 = 42

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map