Meletakkan papan parket pada papan lapis

Meletakkan papan parket pada papan lapis

Apabila meletakkan pelapis lantai, ia adalah wajar bahawa ia bukan sahaja kelihatan baik, tetapi juga berkhidmat selagi mungkin. Terutama ia berkaitan dengan parket. Kosnya agak tinggi, untuk mengubahnya setiap beberapa tahun. Itulah sebabnya lebih baik meletakkan papan parket di papan lapis. Tetapi mana yang paling sesuai untuk tujuan ini dan bagaimana untuk menyediakan asas? Ini akan dibincangkan dalam artikel ini.

Kenapa anda perlukan papan lapis

Malah, dalam meletakkan lantai di papan lapis tidak ada biasa. Bukan sahaja papan parket, tetapi laminate, linoleum dan juga jubin diletakkan di atasnya. Pendekatan ini diterangkan oleh keperluan asas yang sempurna di bawah lantai parket. Untuk papan paket, ia tidak boleh melebihi 2% bagi setiap meter berjalan. Tetapi ini bukan satu-satunya sebab. Papan parket sangat sensitif terhadap penurunan kelembapan. Papan lapis membolehkan anda memberikan substrat kering yang tidak membawa kepada ubah bentuk papan parket. Dalam sesetengah keadaan, ia dibenarkan memasang papan parket secara langsung di atas lantai konkrit. Tetapi ia mestilah lapisan salutan air dengan kalis air.

Sebelum memulakan apa-apa kerja pada meletakkan papan parket, adalah perlu untuk menganggarkan kelembapan sebenar di dalam bilik. Untuk tujuan ini, anda boleh menggunakan peranti khas. Jika anda tidak mempunyai satu, maka anda boleh melakukannya lebih mudah. Adalah perlu untuk meletakkan jejak konkrit dengan filem pembinaan biasa padat. Dalam kedudukan ini, ia mesti ditinggalkan selama sekurang-kurangnya 24 jam. Selepas berlalunya masa, adalah perlu untuk menilai keadaan minyak dan lantai. Dalam kes pemeluwapan di atas filem, dan di tempat basah berjalur, walaupun dengan senarai yang ideal, anda perlu menjaga asas papan lapis di bawah papan parket.

Meletakkan asas

Papan lapis mempunyai banyak kelebihan, yang mana ia tidak kehilangan kaitannya dalam sektor pembinaan. Ia diperbuat daripada kayu semula jadi dengan penggunaan komponen penstabilan. Tidak setiap papan lapis di bawah papan parket akan menjadi pilihan yang baik. Dalam pengiraan, diperlukan:

  • ketebalan;
  • saiz helaian;
  • ketahanan terhadap kelembapan.

Di bawah parket perlu digunakan kepingan papan lapis, ketebalan yang tidak akan kurang daripada 10 mm. Hanya dalam kes ini, ia akan mungkin untuk membincangkan kekuatan yang diperlukan substrat, yang tidak akan membiarkan papan parket membengkokkan. Berkenaan dengan saiz papan lapis untuk lantai parket boleh didekati secara individu. Segala-galanya akan bergantung pada apa yang akan menjadi mudah untuk bilik tertentu, supaya bahan kurang dipotong. Untuk ketahanan terhadap kelembapan, terdapat cadangan untuk menghentikan pilihan anda pada jenama FC. Ia menggabungkan keserasian ekologi kayu semulajadi, serta lem, di mana tidak terdapat formaldehid. Jangan risau bahawa masa lapang di bawah lantai parket akan mengeluarkan wap berbahaya yang boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan kanak-kanak, tetapi juga orang dewasa.

Nasihat! Apabila membeli papan lapis untuk papan parket, pilih salah satu yang dibuat dari kayu lembut. Oleh kerana kandungan separa minyak pati, ia kurang terdedah kepada kesan pelbagai parasit.

Papan lapis untuk kayu balak

Pasang ketinggian di bawah papan parket mungkin di hampir mana-mana bilik. Jika ini adalah lantai kayu lama, maka anda perlu mengeluarkan penutup lama dan menilai keadaan log yang dipasang. Mungkin sebahagian daripada mereka boleh ditinggalkan, dan yang lain perlu diganti. Segala-galanya akan bergantung pada jenis kayu yang mereka buat. Jika perlu, biarkan kayu lama di bawah parket, anda perlu membersihkannya dan merawatnya dengan sebatian antiseptik yang akan mengecualikan proses pembusukan dan mencegah penampilan parasit. Apabila ia datang ke ladang konkrit, maka selepas pemeriksaan menyeluruh adalah perlu untuk membaiki semua retakan yang mungkin hadir di dalamnya. Jadikannya mudah dengan gam untuk jubin. Langkah seterusnya digunakan primer. Apabila ia cepat diserap, ia perlu menutupi pesawat lantai dengan beberapa lapisan, mengekalkan jurang yang diperlukan untuk mengeringkannya.

Seterusnya, anda perlu menentukan tahap perbezaan seks. Adalah penting untuk melakukan ini untuk mengetahui dengan tepat bagaimana meletakkan kayu di bawah parket. Alat yang sangat baik untuk tujuan ini akan menjadi tahap laser. Mereka boleh memproyeksikan garisan di semua dinding dan menggunakan langkah pita untuk membuat ukuran di bahagian-bahagian yang berlainan di dalam bilik. Pada masa yang sama adalah perlu untuk menetapkan angka yang diperolehi. Pendekatan sedemikian akan membolehkan kita menentukan dengan tepat tahap penurunan itu. Selepas buku asas kering, mungkin untuk meletakkan kalis air. Dalam kualitinya, filem dengan ketebalan 200 μm atau membran boleh bertindak. Yang terakhir harus terletak di sebelah kanan sehingga pemeluwapan tidak terkumpul di bawah papan lapis. Apabila semuanya siap, anda boleh teruskan memasang log di atas lantai.

Untuk memastikan kayu balak disimpan secukupnya, perlu dipasang ke pangkal konkrit dengan perforator dan bolt anchor. Pada masa yang sama, penting untuk menenggelamkan sauh, supaya mereka tidak bertindak di atas ketinggalan. Yang paling sukar ialah meletakkan dua elemen pertama. Dalam kes ini, paras laser atau paras gelembung yang sama akan membantu. Selepas meletakkan log, anda boleh menjaga kalis bunyi tambahan. Untuk melakukan ini, anda boleh meletakkan wol batu di niche yang terbentuk. Dari atas ia juga boleh ditutup dengan kalis air. Seterusnya, templat persegi dibuat, di mana papan lapis akan dipotong. Ia boleh dibuat dari kadbod. Ia adalah perlu untuk menentukan saiz yang paling sesuai bagi papan lapis, yang boleh diliputi dengan seluruh wilayah dengan pemangkasan minimum.

Perhatikan! Jarak antara ketinggian sepatutnya 30 cm. Papan lapis mesti dibentangkan sedemikian sehingga kelebihannya terletak di tengah-tengah ketinggalan. Log baru harus dirawat dengan sebatian antiseptik.

Selepas sampel telah didekati, adalah mungkin untuk memulakan memotong kayu lapis. Anda boleh melakukan ini dengan melihat jig atau gergaji pekeliling manual. Sebelum anda mengunci papan lapis, anda boleh memperluaskannya untuk menyemak semula jika ia menutup wilayah seperti yang dirancang. Adalah dinasihatkan untuk mengira ia, yang akan membantu dalam meletakkan. Jika perlu, beberapa helaian boleh ditukar. Untuk mengikat papan lapis adalah perlu supaya skru skru sendiri mengetuk sedikit empuk di papan lapis. Adalah penting untuk menyusunnya dengan peralihan untuk membuat pesanan catur. Hanya dalam kes ini kita boleh bercakap tentang ketegaran yang diperlukan. Sekiranya anda ingin membuat langkah besar di antara kesilapan anda perlu menjaga ketebalan papan lapis yang lebih besar. Sebagai contoh, jarak 50 cm memerlukan ketebalan papan lapis 18 mm.

Perhatikan! Lag pertama ditumpuk dengan jurang kecil dari dinding. Dengan cara yang sama, perlu dilakukan dengan papan lapis. Ia bernilai membuat jurang 5 mm, yang kemudiannya akan ditutup oleh alas. Meterai panas sedemikian akan menghalang kebangkitan lantai.

Papan lapis pada senarai yg panjang lebar

Proses meletakkan papan lapis pada senarai yg panjang lebar memerlukan penilaian yang teliti terhadap kelembapan bilik. Telah dikatakan di atas bagaimana ini boleh dilakukan. Permukaan lantai konkrit mestilah sempurna. Perbezaan dalam satah ditentukan, seperti halnya dengan peletakan lag. Sekiranya nilainya tidak melebihi 3 cm, maka anda boleh menggunakan campuran sendiri. Selanjutnya, tinjauan lengkap pesawat dan penghapusan semua kecacatan dilakukan. Beberapa lapisan primer digunakan untuk mengukuhkan permukaan dan meningkatkan lekatan. Dengan kawasan yang luas di dalam bilik, ia mesti dibahagikan kepada beberapa kontur yang berasingan. Untuk ini, anda boleh menggunakan buih pelekap yang paling biasa. Ia perlu untuk memohon dari silinder, mewujudkan sekatan. Campuran meratakan diri dicairkan dengan air sesuai dengan cadangan yang diberikan oleh pengilang. Jika anda tidak mematuhi mereka, penyelesaiannya mungkin menjadi terlalu cair dan tidak dapat melaksanakan tugas-tugas yang diberikan kepadanya.

Semasa mencampurkan dan menuang, sebilangan besar gelembung udara terbentuk dalam perumusan. Mereka boleh dikeluarkan dengan roller jarum khas. Selepas menuangkannya, perlu menunggu satu set lengkap kekuatan senarai, serta penyejatan kelembapan berlebihan. Selepas ini, permukaan mesti dirawat dengan primer dan dibenarkan kering. Kemudian anda boleh teruskan ke papan lapis. Sebagai kalis air untuknya, anda boleh menggunakan filem, seperti pada masa lalu. Kemudian papan lapis mesti dipasang pada cangkuk dan skru, yang bermaksud penggerudian jumlah lubang yang diperlukan di lantai. Anda boleh pergi dengan cara lain dan meletakkan papan lapis pada mastic khas. Dalam kes ini, anda tidak perlu bor, dan mastic itu sendiri akan kalis air. Jangan lupa tentang jahitan silang mengikut contoh kerja bata.

Meletakkan parket

Selepas papan lapis yang terletak di bawah papan parket selesai, anda boleh meneruskan pemasangan parket itu sendiri. Peletakan lantai boleh berlaku dalam dua versi:

  • terpaku;
  • terapung.

Teknologi pertama meletakkan papan parket pada papan lapis melibatkan penggunaan sebatian pelekat khas yang memegang papan parket individu bersama-sama. Peletakan terapung adalah berdasarkan prinsip lantai lamina dengan sendi kunci.

Pembungkusan terapung

Terdapat beberapa kaedah meletakkan parket. Kami akan mempertimbangkan untuk meletakkan kaedah dek papan parket. Apabila menggunakan varian terapung, penjagaan perlu diambil untuk memastikan bahawa parket mempunyai Kunci atau kunci 5G. Ia adalah yang terbaik untuk memulakan sudut jauh. Sekiranya ruangan perlu diperluaskan, peletakan dilakukan secara melintang, tetapi juga dari sudut kiri. Semua bilah mempunyai alur khas di mana kunci masuk. Tetapi baris pertama tidak diperlukan, jadi mereka perlu dipotong. Ia perlu untuk mengukur jarak. Jika pada akhir anda mendapat lebih daripada separuh bar, maka masuk akal untuk memangkas pertama, sehingga mereka berbohong secara merata. Dari dinding harus membuat jarak 5 mm. Ini memerlukan baji khas yang tidak akan membenarkan papan parket beralih. Kunci yang disenaraikan di atas boleh disertai bersama dan sebagainya. Jika anda menggunakan Kunci klik, maka anda perlu mengumpul jalur keseluruhan dan kemudian dok itu di sepanjang tepi panjang.

Perhatikan! Baris mesti disusun dengan liputan offset. Ini akan memungkinkan untuk mengelakkan pembengkakan lantai, serta penyemperitannya pada titik-titik tertentu.

Barisan terakhir papan parket mungkin memerlukan pemangkasan. Untuk ini, pengukuran dibuat tentang bagaimana perlu dilakukan. Baris terakhir dipasang sepanjang keseluruhannya. Selepas itu, ia dimasukkan ke dalam jurang antara lantai biasa dan dinding. Dalam kes ini, jangan lupa tentang thermo-stitch dalam 5 mm. Untuk penetapan yang lebih baik, baris terakhir mesti ditekan dengan plat logam khas. Sekiranya terdapat paip dalam perjalanan, maka di bar perlu membuat potong atau memotongnya sepenuhnya untuk mengelilingi halangan. Bahagian yang lebih kecil semestinya diletakkan pada gam supaya tidak akhirnya akan terbang.

Perhatikan! Apabila terapung meletakkan papan parket, perlu menggunakan substrat polietilen atau gabus.

Glutinous

Peletakan kayu papan pekat lebih dipercayai, tetapi memerlukan perhatian khusus dan berhati-hati. Ini disebabkan fakta bahawa selepas melekatkan papan parket tidak akan ada kemungkinan untuk membetulkan kecacatan dalam kedudukannya. Prinsip meletakkan papan parket tetap sama seperti dalam kes sebelumnya, tetapi terdapat beberapa nuansa. Barisan pertama papan parket digambar dengan lukisan yang sama seperti yang dirancang. Selepas itu, gam digunakan untuk papan lapis dan diedarkan dengan kancing sekat. Ia mesti digunakan seperti yang diperlukan untuk satu papan parket. Unsur itu sesuai dengan tempatnya di sudut dengan mengamati semua jurang. Gam digunakan di bawah papan kedua papan parket, dan ia ditolak ke punggung yang pertama. Oleh itu, baris pertama dikumpulkan. Perlu diingat bahawa gam mempunyai masa pengeringan tertentu, jadi anda tidak boleh menangguhkan.

Selepas barisan pertama papan parket dipasang, ia mesti diamankan ke lantai. Ini boleh dilakukan dengan bantuan kuku atau skru, yang didorong ke bahagian bawah kunci pada sudut 45 darjah. Daripada kuku untuk lantai parket, anda boleh menggunakan beban yang membetulkan selat di tempat mereka sehingga mereka dirampas. Barisan terakhir papan parket dipasang dengan cara yang sama seperti dalam kes sebelumnya. Video mengenai meletakkan papan parket pada pelekat diberikan di bawah.

Kesimpulannya

Seperti yang anda lihat, meletakkan lantai parket adalah tugas yang agak sukar. Tetapi ia benar-benar mungkin untuk menanganinya jika anda menunjukkan ketekunan yang diperlukan dan ketekunan. Dengan keyakinan kami dapat mengatakan bahawa keseronokan sentuhan dan visual yang membawa lantai parket tidak mampu memberikan apa-apa lagi pelapis.

  • Phenoplex meletakkan di atas lantai

  • Papan parket yang besar diperbuat daripada larch

  • Jenis papan parket

  • Bagaimana untuk meletakkan papan parket di lantai konkrit

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 7 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map