Membina rumah kayu dengan tangan anda sendiri

Membina rumah kayu dengan tangan anda sendiri

Sebuah rumah adalah kubu bagi setiap keluarga, dan kayu adalah rumah yang "bersih" di ekologi, di mana semua ahli keluarga akan berasa selesa dan selesa. Selama berabad-abad orang memilih kayu sebagai bahan bangunan untuk penyelesaian, tetapi semua kerana struktur tersebut tahan lama, panas-panas, nyaman dan menarik. Rumah ini akan menjadi hangat dan selesa pada musim sejuk, sejuk dan menyegarkan pada musim panas, supaya keselesaan kepada pemilik rumah kayu dijamin pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Ciri-ciri membina rumah kayu

Tahap asas:

 1. Buat projek baru atau kaji selesai. Terima kasih kepada dokumentasi sedemikian, adalah mungkin untuk mempersembahkan hasil akhir, memilih bahan dengan cekap, mengedarkan nuansa pembinaan, dan mendapatkan permit penting. Pada peringkat ini, semua aspek organisasi, kewangan, dan reka bentuk dianggap dan diselesaikan.
 2. Yayasan. Ia memerlukan lebih daripada 30% kos bahan, sejumlah besar masa dan usaha. Asas yang betul dibuat menjamin umur panjang bangunan. Apabila memilih asas untuk rumah kayu, anda perlu memberi tumpuan kepada sifat-sifat tanah. Selalunya, pembinaan rumah kayu dengan tangan sendiri menyediakan pemasangan asas-asas tiang atau skru.
  • Pilihan pertama adalah sangat popular, ia boleh dipercayai, menjimatkan, ia dibina dengan pantas. Struktur ini termasuk unsur-unsur berikut: Blok RC, batu dan bata. Pangkalan ini dikebumikan mengikut jenis tanah tapak dan paras air bawah tanah. Apabila ia didirikan, bukan sahaja bahan binaan disimpan, tetapi juga kos buruh, kerana meletakkan asas seperti itu dengan mudah dapat dilakukan secara mandiri.
   asas untuk rumah kayu
  • Pilihan kedua, asas skru, sangat mahal dan memerlukan intervensi profesional. Ia didirikan di kawasan pergunungan dan hutan. Tumpukan dipasang di kawasan bertanda dan berputar ke tanah dengan kedalaman 2.5 m. Selanjutnya struktur keseluruhan dituangkan dengan konkrit, selepas itu ikat kepala dikimpal dan bahagian atas yayasan dipasang.
   asas skru
 3. Jenis rumah. Rumah kayu rangka yang paling biasa, belanjawan, mereka boleh dibina pada $ 190 satu meter persegi (tidak termasuk komunikasi). Log bulat - $ 270, dan rasuk terpal - 460 atau lebih. Amaran: Bahan yang ideal untuk pembinaan rumah kayu dengan tangan mereka sendiri adalah kayu balak 7 m panjang dan tebal 25 cm. Bagi rumah kecil, kayu dan diameter 17 cm sesuai.
 4. Tembok. Selepas menyusut asas dan menyelesaikan semua kerja persediaan mula mendirikan dinding. Mereka boleh dibuat dengan balok bulat, terpaku atau merancang rasuk. Ini dirawat kayu tanpa kulit, simpul dan pelbagai penyelewengan, yang mempunyai penampilan yang baik dan prestasi pengeluaran yang tinggi. Pohon ini baik untuk kesihatan, mempunyai kekonduksian haba yang rendah dan membolehkan anda menghiasi setiap bahagian rumah siap. Sebelum meletakkan dinding, kayu perlu diisi dengan penyelesaian yang sesuai untuk mencegah kerosakan.
  dinding rumah kayu
 5. Bumbung rumah kayu. Untuk pendiriannya adalah perlu untuk membuat peletakan kasa, panas dan kalis air, bahan bumbung asas. Adalah penting untuk memilih bentuk bumbung yang betul, supaya ia melindungi daripada pemendakan cuaca dan bencana, dan juga harmoni sesuai dengan gambaran keseluruhan bangunan. Pasaran moden menyajikan beberapa jenis salutan bumbung, ini adalah ondulin, papan beralun, bumbung logam, batu tulis. Seperti kata orang, "rasa dan warna" setiap pemilik.
  bumbung rumah
 6. Windows dan pintu. Sebelum anda membuat bukaan untuk bahagian-bahagian rumah kayu, anda perlu mengambil kira mekanisme operasi (lipat, gelongsor), lukisan seni bina (klasik, bukaan melengkung), dan banyak perkara lain yang membenarkan penggunaan tingkap dan pintu rumah masa depan kualiti yang paling selesa dan tinggi.
 7. Lantai dan siling. Kami memilih jenis lantai, ia harus kuat, tahan lama, menarik. Anda boleh meletakkan linoleum, jubin, lamina, permaidani atau penutup kayu. Siling untuk rumah yang diperbuat daripada kayu mesti dibawa ke dalam penampilan estetik dan tersembunyi di dalamnya semua talian bekalan kuasa.
  lantai di sebuah rumah yang diperbuat daripada kayu
  Dikehendaki! Buat lantai kalis air walaupun sebelum peringkat pemanjatan dan penamat.
 8. Adakah anda memerlukan penamat? Rumah dari bar atau kayu balak dalam kerja pelapisan hiasan tidak perlu, tetapi bangunan kayu yang mudah memerlukan masa yang lama untuk mengecut dan selesai dengan bahan-bahan moden.
  penamat rumah kayu
 9. Sistem bekalan air kumbahan dan air. Jika ada paip air berhampiran rumah, anda hanya perlu menyambung kepadanya, dan apabila tidak, maka anda memerlukan bekalan air autonomi, yang bernilai banyak kos bahan. Pastikan untuk menjalankan kumbahan, membuat paip saliran, supaya tapak dan penutup lantai seluruh tapak tidak rosak oleh kesan air bawah tanah.
 10. Pemanasan dibuat selepas pembinaan rumah. Anda boleh meletakkan lantai yang hangat, sambungkan dandang elektrik atau gas, buat oven untuk pemanasan. Ia juga betul untuk membuat penebatan rumah di dalam dan di luar, menggunakan bahan penebat haba.
  pemanasan dinding

Dan langkah terakhir ialah elektrik. Pendawaian dipasang mengikut pelan seni bina bangunan, roset dan alat lampu diletakkan. Sudah tentu, ini tidak menamatkan pembinaan rumah, tetapi peringkat utama telah selesai.

Nasihat pakar dan profesional

Membina rumah kayu dengan tangan anda sendiri adalah satu tugas yang mudah, tetapi sangat bertanggungjawab. Untuk menyelesaikan hasil yang disajikan kepada pemilik selama bertahun-tahun, anda perlu mematuhi undang-undang "tidak tertulis" membina rumah.

Apa yang perlu diketahui oleh pembina untuk memudahkan diri mereka dan pembantu mereka bekerja?

Pertama, semua pengiraan dan pemotongan pembinaan masa depan mesti dibuat terlebih dahulu. Selepas itu, tali mengikat dipasang, yang disambungkan ke sudut-sudut dalam setengah pokok dan diikat dengan bergelung.

Perhatian: untuk pemasangan pagel di bar, 3 lubang dibuat, di mana ia didorong dalam urutan berperingkat dengan selang 35 cm. Pakar menasihati menggunakan ek atau birch untuk tujuan tersebut.

Kedua, cantilever dipasang dan dihubungkan dengan karangan bunga ke lantai. Rasuk itu diletakkan pada akhir 0.7 m, selepas - meterai dan lagi bar. Papan lantai perlu kira-kira 40 mm, semakin luas langkahnya, semakin besar papan akan. Lapisan permukaan untuk lantai akan menjadi timbunan lembaran, 35 mm tebal. Untuk penebat, harimau rami, merasakan, lumut, dan tunda adalah sempurna.

Ketiga, anda perlu membina sistem saliran. Untuk ini, pemotongan 15 hingga 15 mm dibuat dari bahagian luar hujung atas bar.

Keempat, jika pembinaan bangunan berbilang tingkat dirancang, maka lantai kedua harus dibuat pada ketinggian 2.5-3 m, maka loteng atau loteng. Pintu yang paling sering digunakan panel, tingkap boleh diletakkan kayu atau logam-plastik. Kedua-dua pilihan adalah sesuai.

Kelima, untuk bumbung anda perlu memilih papan saiz berikut:

 • 10 hingga 4 cm - untuk pendakap dan rak;
 • 15 hingga 4 cm selepas 1 m - untuk sistem gantungan;
 • ditanggalkan, 25 mm hingga 40 cm untuk peti.

Dan untuk bumbung utama, anda boleh menggunakan papan beralun, lembaran beralun, dan sebagainya.

rumah kayu

Jenis sistem pengudaraan

Ia diketahui secara meluas bahawa pokok boleh "bernafas", dan oleh itu di ruang tamu akan menjadi udara yang cukup untuk penginapan yang selesa di dalam rumah. Tetapi ini tidak mencukupi untuk bilik, dapur, bilik mandi, ruang bawah tanah yang terfokus. Oleh itu, pengudaraan tambahan diperlukan di rumah.

Menyediakan pertukaran hawa semulajadi, salur yang dipasang di atas bumbung, yang mengarahkan aliran udara ke arah yang betul. Peredaran paksa daya tarikan udara, anda boleh memasang peralatan khas, dan injap mudah untuk kemasukan dan ekzos udara untuk meletakkan elemen penebat bunyi. Oleh itu, masalah tahap bising yang berlebihan akan diselesaikan.

Pengudaraan jenis bercampur dikawal oleh peranti untuk aliran keluar udara yang kuat, yang dikawal dengan cara penggemar.

Perhatian: sistem pengudaraan diperlukan di premis kediaman dan bukan kediaman, ini terpakai untuk struktur bawah tanah dan loteng.

pengudaraan di rumah kayu

Paip bekalan dipasang lebih dekat ke lantai, dan pengekstrak dipasang di bawah siling. Lubang masuk dilengkapi dengan grid untuk mengelakkan habuk, kotoran, tikus, dan sebagainya dari memasuki rumah.
Untuk menjaga rumah hangat di musim sejuk, anda perlu menutup bukaan ini. Adalah penting untuk meminimumkan risiko pengumpulan kondensat udara, yang secara langsung mempengaruhi kehidupan kayu.

Menghias bangunan

Lukisan rumah kayu mengubah bangunan, menjadikannya lebih mewah dan moden. Sebelum peringkat ini, anda perlu bersedia untuk mengambil kira kelembapan dari bilik di mana lantai akan dicat atau dinding, menentukan jenis kayu dan negeri papan. Satu lagi faktor yang tidak boleh dilupakan adalah tahap tekanan pada penutup lantai. Impak mekanikal lorong adalah lebih besar dan oleh itu, perlu berhati-hati dan dalam beberapa lapisan untuk memohon cat di dalam bilik tidur, anda boleh mendapatkan produk cat atau memilih enamel dengan tahap yang rendah rintangan haus (lebih murah).

lukisan rumah

Untuk papan menggunakan cat minyak walaupun ia kering lama, tetapi ia berfungsi lama, ia kelihatan bagus dan tidak memancarkan asap berbahaya. Sebagai tambahan kepada komposisi cat, ada kemungkinan untuk menggunakan varnis, akrilik untuk kayu impregnating. Mereka sesuai untuk permukaan yang dibersihkan dengan ideal, yang sudah mempunyai pola dan warna songsang.

Jika terdapat keretakan yang luas di lantai, mereka harus dimeterai dengan dempul dengan menggunakan bilah sungai. Pelindung permukaan "menyikat" pesawat. Seterusnya, diracun, kering dan hanya selepas prosedur ini pergi ke aplikasi cat.

Seperti yang ternyata, untuk membina sebuah rumah dengan tangan sendiri adalah sangat mudah - sedikit imaginasi, usaha, kesabaran, pelaburan kewangan dan video profesional yang secara beransur-ansur akan meletakkan semua nuansa membina kualiti pembinaan, cepat dan mampu milik.

 • Partisi dalaman blok buih

 • Pasang bahagian tepi dengan tangan anda sendiri dengan foto dan video

 • Membina rumah konkrit berudara dengan tangan kita sendiri

 • Penebat wap dinding dengan tangan sendiri

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 47 = 55

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map