Pemanasan lantai loteng

Pemanasan lantai loteng

Anda boleh menggunakan kawasan bebas loteng dengan cara yang berbeza. Masa-masa ketika tempat ini berfungsi sebagai gudang untuk penyimpanan benda-benda yang tidak perlu menjadi sesuatu yang lalu. Semakin banyak pemilik rumah persendirian lebih suka menampung loteng nyaman di bawah bumbung dan melengkapkan ruang tamu tambahan di sana. Untuk menerjemahkannya menjadi kenyataan, anda perlu melindungi bumbung. Apa bahan yang optimum untuk tujuan ini dan apa proses penebatan loteng terdiri daripada yang dinyatakan secara terperinci.

Ciri-ciri busa poliuretana

Untuk pemanasan kualitatif loteng, anda perlu mengkaji ciri-ciri bahan yang digunakan. Dari segi keselamatan alam sekitar, busa poliuretana menduduki kedudukan utama di kalangan penebat haba yang lain. Dalam proses operasi selanjutnya, ia tidak mempunyai kesan berbahaya pada tubuh orang di dalam bilik. Kelebihan penting PPC dalam memilih bahan penebat untuk penebat loteng adalah tahap adhesi yang tinggi. Ia sempurna mematuhi sebarang bahan, sama ada konkrit bertetulang, kayu atau logam. Pengecualian adalah permukaan polietilena dan fluoroplastik, tetapi hampir mustahil untuk menemui loteng sedemikian semasa susunan loteng.

Buih poliuretana digunakan untuk melindungi loteng dalam keadaan cair. Selepas bersentuhan dengan permukaan yang dirawat, ia membekukan selama beberapa minit. Oleh kerana proses penyemburan, struktur busa poliuretana diperoleh berliang, jadi bahan penebat tepu udara menyimpan haba dengan sempurna. Struktur busa berbuih selular menentukan sifat sifatnya:

 • penentangan terhadap air;
 • menghalang penembusan wap;
 • tahap penebat bunyi yang tinggi;
 • tahap mudah terbakar (bahan dibahagikan kepada 3 kumpulan: pemadam sendiri, sukar dibakar dan tidak mudah terbakar).

Poliuretana penebat haba tahan kulat dan acuan dan tidak menunjukkan aktiviti bersentuhan dengan bahan-bahan kimia yang agresif. Yang tidak dipengaruhi oleh asid, alkali, pelarut, petrol dan minyak tanpa menyebabkan kakisan logam. Julat turun naik suhu, di mana bahan mengekalkan sifat sifatnya, berkisar dari -150oC hingga +150oC.

Perhatian! Apabila loteng bertebat dengan busa poliuretana, tidak perlu menambah wap dan kalis air.

Ciri-ciri PPU

Keputusan untuk menganjurkan penebat loteng dengan PPU memberikan beberapa kelebihan:

 • Lekatan kualitatif dengan sebarang permukaan.
 • Ketebalan lapisan penebat berbeza-beza bergantung kepada pengaruh faktor atendan.
 • Kerugian haba minimum memberikan pengurangan kos pemanasan.
 • Buih poliuretana, yang digunakan sebagai penebat loteng, menyumbang kepada pengukuhan ketegaran bumbung.
 • Kehilangan ruang apabila menggunakan PUF diminimalkan, kerana lapisan mempunyai ketebalan minimum, yang tidak dapat dicapai ketika memilih penebat lain.
 • Penggunaan busa poliuretana boleh dilakukan di mana-mana tempat yang sukar dicapai, termasuk bahagian-bahagian antara balok dan balang-balang struktur bumbung.
 • Kalis bunyi loteng, di mana penebat dihasilkan oleh buih poliuretana, berada pada paras yang tinggi.
 • Buih poliuretana tidak tertakluk kepada perubahan, i.e. selepas loteng loteng itu tidak runtuh, ia tidak membengkak, pengecutan tidak hadir sepenuhnya.
 • Pengilang menjamin tempoh minimum operasi selama seperempat abad.
 • Kaedah sputtering menyumbang kepada penggunaan bahan mentah dan, dengan itu, mengurangkan kos loteng.
 • Dalam proses pengendalian penebat haba PPU tidak mengeluarkan asap toksik atau bau yang tidak menyenangkan.

Penting! Buih poliuretana cecair menyediakan pembentukan salutan lancar monolitik untuk penebat haba loteng kerana pengisian kualiti semua retak dan rongga permukaan yang dirawat.

Berbagai kelebihan busa poliuretana disertai oleh kelemahan tertentu. Kuncinya adalah proses teknologi tinggi. Penumpukan loteng dengan penggunaan busa polyurethane tidak dapat dibuat tanpa adanya peralatan khusus. Kegagalan mematuhi peraturan apabila komponen pencampuran atau penyemburan boleh menjejaskan kualiti salutan penebat haba. Juga perlu memberi perhatian kepada sifat-sifat PPU untuk membara di bawah pengaruh kebakaran.

Teknologi penebat haba

Sebelum meneruskan langsung ke kehangatan loteng, prosedur persediaan harus dianjurkan.

Penyediaan premis

Elakkan kemerosotan harta semasa kehangatan loteng akan membantu langkah berikut:

 • Segala benda dan perabot harus dipindahkan ke tempat yang lebih selamat. Proses penebatan loteng mesti dilakukan di ruang kosong.
 • Kaca tingkap juga boleh rosak oleh busa buih cecair, jadi ia ditutup dengan kain atau ditutup dengan filem.
 • Tindakan yang sama dilakukan dengan pintu, kerana sangat sukar untuk menghilangkan busa polyurethane dari permukaan objek apa pun.

Tahap penting ialah membersihkan dinding dan siling dari lapisan lama. Jika bahan penamat dalam bentuk rak atau papan serpihan dalam keadaan yang baik, ia tidak boleh dikeluarkan. Untuk meningkatkan pelekatan buih poliuretana ke permukaan, anda perlu menyingkirkan semua serpihan, kotoran dan debu.

Petua! Adalah dinasihatkan bahawa loteng itu terisolasi sebelum kerja di penutup dalaman rumah bermula. Ini akan mengurangkan tahap kekaburan dalam bilik.

Alat dan bahan yang diperlukan

Jika ia dirancang untuk melakukan penebatan lantai loteng, adalah perlu untuk menjaga ketersediaan semua komponen, antara mereka:

 • dua bekas untuk buih poliuretana cecair dan air;
 • senapang semburan;
 • Pakaian, termasuk kasut dan sarung tangan;
 • peralatan perlindungan dalam bentuk topeng atau respirator;
 • kain dan spatula untuk membersihkan permukaan dalaman loteng;
 • berus dan cat untuk melindungi busa poliuretana.

Ia adalah perlu untuk mengkaji maklumat mengenai tindakan utama untuk semua peringkat prosedur penebat loteng. Memandangkan kerumitan proses teknologi, kerja pada penebat dengan buih poliuretana lebih baik diamanahkan kepada profesional. Penggunaan peralatan khusus dijamin memberikan hasil kualitatif, yang tidak dapat ditegaskan ketika melakukan kerja secara mandiri.

Prosedur untuk memohon busa poliuretana

Tarikan untuk proses menyembur tuan busa poliuretana tidak akan mahal. Walau bagaimanapun, ketersediaan peranti yang lebih baik akan mempercepatkan keseluruhan proses loteng. Titik penting pertama ialah menentukan ketebalan lapisan yang diperlukan. Pengiraan termal mengambil kira suhu ambien dan ketebalan dinding, dari apa bahan yang mereka buat dan sifat apa yang mereka miliki.

Perhatian! Apabila menentukan ketebalan, adalah penting untuk tidak mendapatkan titik embun di sempadan bahan asas getah-telap dinding dan lapisan busa poliuretana. Titik embun semestinya berada di luar sempadan lapisan wap-telap.

Ketebalan purata lapisan penebat loteng adalah 10-15 cm. Adalah wajar untuk menghasilkan satu lapisan busa poliuretana. Sekiranya perlu, buat lapisan tebal, penyemburan dilakukan dalam beberapa peringkat.

Keadaan penting adalah permukaan yang disediakan secara kualitatif, ia mestilah bersih dan kering. Latar belakang suhu di ruang loteng semasa penebat harus dari 10 hingga 15oC. Titik seterusnya yang patut diberi perhatian ialah tahap kelembapan. Melebihi parameter yang dibenarkan akan mencetuskan pembentukan gelembung atau liang terbuka buih poliuretana, kadang-kadang terdapat pengupas bahan.

Teknologi penebat haba loteng PPU mempunyai persamaan tertentu dengan prosedur untuk menggunakan cat dari senapang semburan:

 • pergerakan senapang itu dibawa dari bawah ke bawah;
 • pastikan untuk mengikuti permohonan seragam: lapisan busa poliuretana tidak boleh mempunyai protrussi dan lekukan;
 • untuk melindungi daripada kesan berbahaya dari radiasi ultraviolet, disarankan agar PPU dirawat dengan cat pada akhir proses penebat haba.

Nuansa prosesnya

Tindakan penebatan loteng dilakukan dengan pematuhan mandatori langkah berjaga-jaga. Pekerja mesti melakukan prosedur penyemburan di pakaian, yang secara maksimum melindungi tubuh dari serangan kimia. Sekiranya tiada saman khusus, gunakan sebarang pakaian pelindung dengan kualiti yang sama, ditambah dengan kasut, sarung tangan, cermin mata dan respirator.

Apabila menyambung dua komponen busa poliuretana sebelum memulakan kerja, adalah perlu untuk mencapai nisbah 1: 1 yang tepat. Titik penting kedua adalah pencampuran hati-hati. Peningkatan dalam jumlah komponen atau massa yang tidak berperikemanusiaan akan menyebabkan perubahan dalam ciri kualitatif lapisan penebat.

Bergantung pada tujuan loteng, penebat dijalankan dalam dua cara. Dengan operasi selanjutnya sebagai bangunan kediaman, penebat dengan busa poliuretana dihasilkan di lantai loteng, siling ini secara eksklusif terdedah kepada pemprosesan. Buih poliuretana disembur di antara ketinggalan kayu. Dalam kes lain, lapisan penebat disembur di permukaan lantai. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk menjaga organisasi sistem pengudaraan.

 • Penebat haba lantai

 • Penebat bumbung dengan buih poliuretana

 • Pemasangan bumbung di atas bumbung rumah

 • Pembinaan khemah yang digantung

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

2 + = 6

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map