Serambi konkrit

Serambi konkrit

Serambi konkrit adalah lampiran luar khas di hadapan pintu masuk bangunan, yang terdiri daripada blok konkrit (blok konkrit, blok tanah liat yang berkembang, blok konkrit berudara). Ini adalah elemen penting dalam mana-mana bangunan kediaman, memudahkan pemindahan yang mudah dan selesa seseorang dari aras tanah ke tingkat lantai rumah, yang terletak sedikit di atas bukit.

Imej teras konkrit diwakili oleh foto

Memandangkan pangkalan rumah tidak dapat bertahan dengan tanah, langkah-langkah itu adalah penting kepada anjung. Sebelum pintu masuk ke dalam rumah mesti ada satu platform khas yang mana sekurang-kurangnya dua orang dapat dengan mudah menampung (keluar, memasuki rumah). Anda boleh menggunakan batu permata untuk menyelesaikan strukturnya. Di atasnya anda boleh membina kanopi khas, yang akan melindunginya daripada hujan, salji.

Contoh kerja siap dengan kanopi digambarkan dalam foto

Ciri Reka Bentuk

Ciri utama serambi yang diperbuat daripada konkrit adalah bahawa berdasarkan konkrit ia mungkin untuk mencurahkan langkah-langkah hampir semua kerumitan (bukan hanya standard rectilinear, tetapi juga curvilinear, bulat). Juga untuk penamatnya anda boleh menggunakan bahan yang berbeza (pengawal jenis yang berbeza).

Selalunya anjung dibina daripada blok tanah liat yang diperluas, blok buih, blok sanga.

Teras konkrit adalah pembinaan monolitik, tahan lama, boleh dipercayai dan sejagat, pembinaan yang merupakan proses yang agak sukar, yang terdiri daripada peringkat berturut-turut.

Tahap mendirikan teras yang diperbuat daripada konkrit

Pengiraan dan penggubalan pembinaan masa depan, kerja tanah, menuang, menyelesaikan pembinaan - peringkat pendirian teras konkrit.

Pengiraan dan reka bentuk reka bentuk

Sebaiknya meletakkan anjung rumah persendirian pada permulaan reka bentuk rumah masa depan dan mengisi struktur semasa pembinaan ruang bawah tanah di bawah rumah. Sekiranya rumah itu telah dibina, dan anjung itu tidak disediakan semasa pembinaannya, maka ia dapat dengan betul dan tanpa kesulitan khusus boleh dilampirkan ke rumah dan kemudiannya.

Penting! Jika anjung dilampirkan selepas pendirian rumah itu, pakar tidak mengesyorkan untuk menyambung dengan kuat pangkalan tapak konkrit ke asas bangunan.

Ini disebabkan oleh hakikat bahawa struktur ini dicirikan oleh berat yang tidak dapat dikongsi, beban yang berlainan, pengecutan yang berlainan, akibatnya, dengan penenggelaman tanah yang kuat - strukturnya boleh ubah bentuk atau retak pada jahitan.

Cadangan yang mesti diikuti apabila mereka bentuk:

 • Mengikut peraturan keselamatan kebakaran, bahagian atas teras konkrit (taman permainan) hendaklah lebih rendah 5 cm dari ambang pintu masuk
 • Oleh itu ergonomik dan keselesaan dalam operasi, kedalaman langkah-langkah harus sama dengan 30 cm, tinggi dari 12 cm hingga 18 cm
 • Sekiranya ketinggian anjung konkrit tidak melebihi 50 cm, dan lebarnya tidak melebihi 1.5 m - pagar tidak boleh dipasang
 • Apabila terdapat keperluan untuk pagar, ketinggian optimum parapet adalah dari 70 cm hingga 120 cm
 • Unsur-unsur konstituen utama dari mana-mana teras konkrit adalah platform teratas khas, tangga ke laman web ini
 • Tapak ini boleh menjadi apa-apa saiz (dari yang sangat kecil ke teres sepenuhnya)
 • Kedalaman laman web mempunyai batasan: parameter ini mestilah tidak kurang dari 1.5 parameter lebar pintu masuk
Penting! Menurut cadangan para pakar, lebar tangga yang optimum adalah 60 cm (untuk 1 orang), untuk laluan yang selesa dua orang secara serentak - lebar langkah-langkah perlu berbeza dari 80 cm hingga 120 cm.

Untuk keselesaan, nombor langkah yang tidak berpasangan

Bergantung pada ruang bebas berhampiran rumah dan pintu masuk, ia menentukan apa yang membentuk teras diperbuat daripada konkrit (berhubung dengan pentas langkah-langkah boleh dibina di sisi, dengan tegas, dalam bulatan)

Untuk mengelakkan sebarang kekurangan dalam pembinaan sebuah bangunan konkrit monolitik, ia perlu terlebih dahulu memindahkan pelan rumah dan membuat gambarajah teras depan dengan mengambil kira semua dimensinya.

Kerja tanah

Sebelum pembinaan teras konkrit, kerja-kerja tanah dijalankan. Mengosongkan tapak yang diperuntukkan untuk pembinaan batu, serpihan. Lukisan yang telah ditarik sebelum ini dipindahkan ke medan yang dibersihkan. Perimeter bangunan masa depan ditandakan dengan pasak. Alur asas khas dibuat (kedalaman cetek dari 20 cm hingga 30 cm atau kedalaman purata dari 50 cm hingga 70 cm).

Kerja kasar persediaan digambarkan dalam foto

Menuangkan teras konkrit

Sebelum menuangkan asas, lapisan subur atas dikeluarkan dari tanah, lubang kedalaman yang diperlukan digali, dan perimeter kawasan bangunan ditambah dengan tambahan 10 cm dalam bulatan.

Pembinaan penggalian

Bawah pangkalan - lubang (lubang) dipadatkan dengan bantuan 10-30 cm lapisan batu hancur rata-rata, lapisan pasir 20-30 cm. Lapisan terakhir disiram dan disuntik. Tulang buangan dan pasir ini melindungi konkrit dari kesan buruk air bawah tanah, pengaruh tanah yang agresif. Bantal ditutup dengan lapisan kalis air bahan bumbung atau geotekstil.

Pembinaan penggalian di bawah teras menunjukkan gambar

Penting! Jika bahan kalis air penting tidak cukup untuk kawasan keseluruhan lubang asas, sendi bahan ini mesti dibuat bertindih 10-15 cm.

Pembinaan Bekas

Asas untuk acuan boleh menjadi papan yang tidak berukuran 15 mm tebal atau papan lapis khas yang disusun. Bahagian sampingan serambi dibina berdasarkan sampel yang diperbuat daripada kadbod, maka beberapa papan dirobohkan. Spesimen dipindahkan ke perisai kayu, langkah-langkah dipotong. Bahagian sampingan siap dipasang selari dengan satu sama lain di bahagian bawah penggalian. Di luar bahagian sisi acuan yang ditetapkan dengan pasak dan untuk menghilangkan kehilangan dimensi geometri dan pembusukannya, apabila banjir dengan penyelesaian konkrit berat, diperkuat lagi dengan sokongan khas. Lokasi menegak yang betul dari sisi diperiksa oleh tahap bangunan khas. Selanjutnya, dengan bantuan jumper, bahagian sampingan di beberapa tempat ditarik bersama.

Selepas pemasangan dalam bentuk unsur-unsur sampingan selesai, kekangan luaran langkah-langkah yang ditetapkan untuk cutouts. Sebagai pembatas, papan jenis tepi digunakan (ketinggian langkah dan papan mestilah sama).

Penting! Sekiranya bentuk separuh bulatan dipilih untuk beranda masa depan, bulatan skematik ditarik pada kusyen sebelum menuangkannya, maka cerucuk berpasangan (tetulang) dimasukkan ke dalam tanah setiap 20-30 cm.

Antara buasir yang ditimbun adalah jalur acuan (plastik). Parameter ketinggian jalur mestilah sama dengan parameter ketinggian langkah-langkah.

Formwork digambarkan dalam foto

Prosedur penguatan

Untuk kestabilan, kekuatan struktur konkrit memenuhi badan pengukuhan. Dalam hal ini, perlu bukan hanya untuk melakar tetulang, tetapi untuk membina struktur logam yang lengkap. Teras konkrit masa depan diperkukuh dengan bantuan rod rusuk khas, dibersihkan dari noda berminyak, karat, yang mempunyai bahagian dari 8 mm hingga 10 mm.

Penting! 10 cm * 10 cm - 20 cm * 20 cm - parameter sel optimum.

Secara manual, dengan bantuan wayar, tetulang itu diikat. Jika parameter ketinggian dari bahagian bawah lubang dan bahagian atas langkah hingga 20 cm, maka 1 tier dibuat untuk langkah yang lebih rendah. Apabila melebihi 20 cm, struktur dibina dari 2 tahap mendatar. Selongsong pengukuhan dituangkan pada semua sisi dengan 5 cm dengan penyelesaian konkrit. Dalam hal ini, sebelum memasang tetulang, kerikil khas (berdiri) mesti diletakkan di bawah penggalian.

Prosedur pengukuhan jelas memberikan foto

Prosedur konkrit

Harus diingat bahawa pada masa depan, serambi konkrit akan sentiasa terjejas oleh beban mekanikal, keadaan alam sekitar yang kompleks: kelonggaran tanah, air bawah tanah dengan kekotoran asam, alkali, perubahan suhu. Untuk melawan syarat-syarat yang tidak baik ini, mortar konkrit mesti mempunyai komposisi khas: simen-pasir-kerikil, masing-masing, 1 jam - 2.2 jam - 3 jam penyelesaiannya mestilah sempurna dicampur dengan penyodok, tetapi terbaik dengan pengadun konkrit.

Secara visual, prosedur untuk konkrit ditunjukkan dalam foto

Untuk mengelakkan pembentukan jambatan sejuk, lipit, ia perlu mengisi teras dengan penyelesaian konkrit sekaligus. Selepas mengisi acuan dengan penyelesaian konkrit, untuk mengelakkan pembentukan lompang, dengan kerap menembusi keseluruhan campuran dengan injap, udara dibebaskan.

Selepas seminggu, konkrit sepenuhnya kekal di tempat yang diperlukan, membeku, acuan dikeluarkan. Yayasan itu ditaburi di tepi dengan menggunakan tar, ruberoid, dan kemudiannya tanah diulangi.

Selesai

Selepas 4 minggu, konkrit sepenuhnya beku, mendapat kekuatan. Pada peringkat ini, mereka mula menunaikan teras konkrit. Pada musim panas, cuaca panas, konkrit monolitik mesti ditutup dengan filem polietilena, dibasahkan dengan air setiap hari.

Bergantung kepada pilihan reka bentuk, pilihan bahan yang dihadapi ditentukan. Untuk ini, anda boleh memilih batu permata yang berlainan, hanya dengan baik dengan baik.

Secara visual, prosedur penamat digambarkan dalam foto

Oleh itu, teras yang diperbuat daripada konkrit adalah pembinaan yang terdiri daripada langkah-langkah, platform dimensi tertentu, yang memudahkan pergerakan seseorang dari halaman ke rumah, yang terletak di atas bukit kecil. Porch mazhet akan dibina dari pelbagai bahan, tetapi konkrit adalah salah satu yang paling dipercayai, tahan lama. Ia juga boleh dibina daripada blok konkrit, blok liat berkembang, blok slag, blok buih.

Imej bergambar dari teras konkrit siap pakai memberikan foto

Untuk maklumat lanjut mengenai serambi konkrit, lihat video

 • Membuat serambi konkrit

 • Serai dengan balak

 • Peranti teras konkrit

 • Cara Menjana Serambi dengan Konkrit

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

80 − = 74

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map