Teknologi pembinaan rumah dari bar

Teknologi pembinaan rumah dari bar

Sebuah rumah kayu padu diperbuat daripada kayu padat selalu dianggap bukan hanya simbol kemakmuran dan rasa yang baik, tetapi menunjukkan keinginan pemilik untuk menjaga kesejahteraan dan kesihatan rumahnya. Pembinaan rumah kayu dari kayu boleh dianggap paling wajar dari segi ekologi, mengekalkan suasana yang sihat di dalam bilik dan memastikan penebat haba yang baik. Harga tinggi rasuk dan teknologi yang agak rumit untuk membina sebuah rumah kayu sentiasa menghambat penggunaan bahan kayu secara meluas.

Ciri-ciri pembinaan premis dan bangunan dari bar

Apabila menggunakan teknologi membina rumah kayu dari kayu, ia mesti diambil kira bahawa kayu sentiasa menjadi bahan aneh yang memerlukan pematuhan dengan teliti terhadap semua operasi teknologi:

 • Sifat-sifat balok kayu bergantung pada kandungan lembapan kayu, jadi dalam proses pembinaan perlu dilakukan pembetulan untuk kemungkinan penyusutan dan ubah bentuk rasuk balok;
 • Teknologi pembinaan rumah kayu dan bangunan menyediakan untuk pelaksanaan sejumlah besar operasi manual untuk memotong, memotong alur dan sendi, sehingga kualiti pembinaan bergantung pada kemahiran tukang kayu;
 • Pembinaan mana-mana bangunan kayu dari rasuk berprofil sederhana dilaksanakan dalam dua peringkat, pada mulanya sebuah kotak bangunan, kerangka dan bumbung dipasang, dan hanya selepas enam bulan atau setahun mereka mula menamatkan operasi.
Penting! Selepas meletakkan dinding, rumah yang diperbuat daripada bahan bar secara beransur-ansur menumpuk kelembapan, kerana kayu ini menjadi lebih lembut dan lebih lentur, yang selalu membawa kepada draf kotak bangunan di bawah beratnya sendiri.

Malah kayu balak yang dipaku, kayu yang diresapi dengan resin dan sebatian gam, boleh mengubah ketegaran mereka, yang membawa kepada pembentukan jurang dan perbezaan sendi.

Titik utama teknologi pembinaan rumah rasuk kayu

Sebagai tambahan kepada sensitiviti tinggi terhadap keadaan dan kaedah penyimpanan, kayu juga mempunyai kelemahan yang tidak menyenangkan seperti kekuatan dan keteguhan bahan kayu yang berlainan dalam arah yang berlainan dari penggunaan kekerasan ke bar. Oleh itu, dalam pembinaan bangunan itu, untuk mendapatkan kekuatan maksimum dari lekatan balok individu, permukaan sisi menggunakan kaedah khas untuk menyertai rasuk:

 1. Permukaan dan permukaan kerja berbeza dari balok berprofil dinding. Di bahagian atas dan atas permukaan kerja dengan bantuan penggilingan mesin mengetuk alur dan bantalan, membolehkan untuk menyertai sisi dua rasuk, seperti kiub cip dari pereka kanak-kanak;
 2. Dock dengan bantuan sistem alur-protrusi, beberapa baris bar ditarik bersama-sama dengan cara rod logam khas yang disebut nagels. Mereka memastikan keselamatan geometri dinding dan siling sebelum penetapan akhir dari seluruh kotak rumah kayu;
 3. Apabila membina dinding dari bar, komposisi pelekat khas digunakan, di mana dinding, dilipat dari baris menegak rasuk balok, menjadi panel kayu monolitik. Satu barisan kayu yang melintang, diletakkan di sepanjang perimeter dinding masa depan rumah, dipanggil karangan bunga.

Untuk mengelak sendi di sendi, terutamanya jika pembinaan dijalankan dari kayu biasa, perlu menggunakan tuala serat biji rempah, pada zaman dahulu, lumut kering yang dicincang telah diletakkan. Banyak pembina menganggap lumut lebih tahan terhadap kelembapan dan kebusukan dan sering digunakan dalam pembinaan rumah mandi kayu, kotej atau kotej negara dari bar.

Penting! Sejurus selepas pembelian bahan itu dan tidak kurang dari dua minggu sebelum permulaan pembinaan, bar mesti dirawat dengan antiseptik dan kalis api yang berkualiti pada pelarut organik.

Bagaimana membina rumah dari bar

Teknologi pembinaan mudah dan berat bahan yang agak kecil menjadikannya mungkin untuk mengumpul bangunan-bangunan kayu hampir semua kerumitan, dengan syarat projek rumah kayu itu telah diperhitungkan dan terperinci dengan perancangan semua elemen utama struktur kayu.

Proses mendirikan kotak rumah utama terdiri daripada peringkat berikut:

 • Meletakkan asas;
 • Perhimpunan dinding, dinding dinding dan slaid siling;
 • Memasang bumbung bumbung, bumbung dan pagar gable;
 • Operasi penamat.

Teknologi pembinaan tidak memerlukan penggunaan peralatan mengangkat berat. Selain itu, sebuah rumah kayu kecil boleh dibina hampir bersendirian, tetapi lebih baik bekerja sebagai briged dua atau tiga orang, lebih-lebih lagi supaya pemasangan trak bumbung, saiz 4x5 m, tidak dapat dikalahkan oleh satu.

Bagaimana untuk membuat asas dalam pembinaan kotak kayu

Biasanya percaya struktur kayu bangunan dari bar sangat tegar, jadi ia boleh dipasang pada hampir semua asas asas yang diketahui. Dalam praktiknya, struktur yang baru dilipat hanya mempunyai kekakuan 50% sebelum selesai deposit dan pengukuhan akhir dinding. Selepas selesai pembinaan di sendi dan persimpangan, terdapat banyak jurang dan jurang, tersumbat dengan tongkat atau lumut. Kerana kelembapan yang perlu ditetapkan, kayu bar membengkak dan merampas dalam kotak kayu keras.

Masa yang paling sukar untuk rumah kayu "segar" adalah musim sejuk dengan frosts yang teruk. Pada masa ini, bahan kayu di dinding mengering dan sebahagiannya kehilangan ketegaran pada sendi. Sekiranya pembinaan rumah dari bar dilakukan dengan buasir yang sangat tidak berputar dengan mahkota rendah yang lemah atau grillage yang tidak mencukupi, ada bahaya membuka lubang dinding dengan pembentukan keretakan di bawah tekanan tanah tanah.

Selalunya, untuk pembinaan bangunan kayu, pondasi tiang atau pondasi dan asas digunakan, kurang kerap untuk rumah bingkai kecil, jenis reben, versi rendah yang dikebumikan asas asas boleh digunakan. Rasuk kayu, seperti unsur struktur kayu, sangat sensitif terhadap kelembapan dan kelembapan, jadi pilihan terbaik adalah penggunaan jenis asas tiang-dan-mortar. Di samping itu, susunan pengudaraan dan pengudaraan bahagian-bahagian bawah tanah yang kompeten akan memberi perlindungan yang baik terhadap rasuk dan hayat perkhidmatan yang panjang.

Peletakan dinding dari bar

Selepas melengkapkan kalis air di grillage atau pita asas, baris pertama rak diletakkan. Apabila membina pita asas di permukaan konkrit dengan sudut bolt anchor 60-70 cm tertanam, dengan bantuan yang mana barisan kayu pertama dipasang.

Apabila meletakkan mahkota pertama, ia akan mengambil banyak usaha untuk mengukur tahap asas konkrit di bawah bar di sepanjang ufuk. Sekiranya anda tidak dapat membuat cakrawala, anda perlu memangkas permukaan pancaran, jika tidak, baris-baris rasuk kayu seterusnya akan terletak tidak sekata, dan dinding menjadi lengkung. Prosedur pemangkasan kadang-kadang boleh digunakan, terutamanya jika rasuk sendiri mempunyai penyimpangan kecil. Semua luka dan pesawat yang dibasuh mesti dirawat dengan antiseptik dan pengawet. Pada peringkat seterusnya, dengan langkah 40-50 cm, lantai di bawah lantai depan.

Biasanya, sebelum pembinaan bermula, bahan kayu diisih dan dimusnahkan untuk menghilangkan rasuk yang paling rusak dan melengkung. Bahagian yang ditolak masuk ke sisipan pendek dan tali pinggang.

Menyertai dan mengapit pancaran itu dilakukan dengan cara yang klasik, sudut dan sendi sisi menyambungkan "bawah pokok" dengan berpakaian wajib dengan bar pepejal baris seterusnya, seperti dalam foto.

Di sudut-sudut dan pada tiang-tiang balok siling, balak dan palang-palang dalaman, seekor nag yang sentiasa menghubungkan sekurang-kurangnya tiga baris kayu mesti disembelih. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan bukan sahaja logam, tetapi juga versi dua baji kayu yang sama dengan bahan dinding.

Kadang-kadang, sendi sudut dibuat dalam bentuk sendi dovetail atau ligation dengan sendi T.

Semasa meletakkan rasuk di dinding, pemotongan rasuk melintang serentak dijalankan, di mana partisi dalaman dan siling akan dipasang. Tetapi sementara pembinaan dan pemasangan kotak kayu bangunan tidak selesai, partisi tidak boleh dipasang. Malah dek bekerja sementara untuk bergerak di sepanjang dinding dikurangkan kepada dua atau tiga papan.

Semasa pembinaan dinding, bangkai dan panel menegak bahagian luar, anjung, lorong, bangunan luar dipasang. Mereka juga dibiarkan ditemui buat masa ini.

Hanya selepas rasuk siling siling telah diletakkan dan sistem bumbung telah dipasang dengan peti, anda boleh meneruskan ke lantai, pemasangan partition dan bulkhead.

Menamatkan dan menamatkan operasi

Sekiranya pembinaan rumah kayu diperbuat daripada kayu diperbuat daripada bahan kering atau berkualiti tinggi, selepas enam bulan anda boleh memasang bumbung. Jika tidak, mereka meletakkan pilihan draf. Pemasangan bumbung biasanya melibatkan penggunaan sendi gelongsor di fulcrum kuali pada bar atas bar, yang digunakan sebagai mauerlat. Pada larian skate, pasangan rakit terhubung dengan lapisan besi dan bolt. Oleh itu, semasa pemendapan dan menetap dinding, kipas mempunyai keupayaan untuk mengubah cerun, dengan itu mengimbangi pembentukan jurang antara bumbung dan balok atas. Sejurus selepas pemasangan, kipas dipasang dengan peti, penghalang wap dan bahan kalis air diletakkan.

Pengawal atap sementara dijahit dengan lapisan menegak dan ditutup dengan filem polietilena sehingga berakhirnya proses pengecutan. Untuk menamatkan operasi melewati tahun pendirian bangunan itu. Kemasan dikurangkan kepada pemprosesan semula antiseptik, mengejar slot, memasang bulkheads dan pintu, tingkap. Permukaan dalaman dinding kayu selepas penebat haba paling sering ditutup dengan plasterboard.

Kesimpulannya

Pembinaan rumah kayu memerlukan sekurang-kurangnya kemahiran bekerja dengan kayu dan pengetahuan yang baik mengenai kaedah dan kaedah mengendangkan rasuk tersebut. Setelah membina sebuah rumah mandian atau sebuah gudang kecil dengan tangan anda sendiri, anda boleh meneruskan pembinaan rumah musim panas, dan hanya selepas pembinaan rumah kayu yang berjaya, ia sepatutnya berusaha untuk bekerja dalam satu pasukan tukang kayu profesional untuk memahami sepenuhnya kehalusan membina rumah dari sebuah bar.

 • Berapa banyak kayu yang anda perlukan setiap rumah 6x6

 • Teknologi pembinaan sebuah rumah bingkai yang diperbuat daripada kayu

 • Chalet rumah dari kayu venir berlapis

 • Rumah yang diperbuat daripada kayu venir berlapis 10x10

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

77 − = 71

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map