Ventilator voor toevoer en afzuiging

Ventilator voor toevoer en afzuiging

De beschikbaarheid van ventilatie werd voorzien door bouwcodes meer dan honderd jaar geleden, maar onlangs heeft dit aspect meer aandacht gekregen. Dit komt door de positieve impact van kwalitatieve ventilatiesystemen op de levensduur van bouwmaterialen. Tot een bepaald punt in de huizen werden alleen kappen of ventilatieopeningen geïnstalleerd, zoals ze vaker worden genoemd. Tegelijkertijd werd de instroom op een natuurlijke manier uitgevoerd. Een dergelijk systeem werd zelden gekenmerkt door hoge productiviteit, dus werd een meer geavanceerd aan- en afvoersysteem ontwikkeld. Het belangrijkste element is de ventilator. Wat zijn de soorten toevoer- en afzuigventilatoren en wat is echt hun voordeel? Dit wordt in het artikel besproken.

Algemene concepten

De toevoer- en afzuigventilator kan niet als een onafhankelijke module fungeren. Om zijn functies te kunnen uitvoeren, moet een volledig systeem worden geïnstalleerd dat ook kanalen bevat voor de toevoer en afvoer van lucht uit de kamer. Het ventilatieproces wordt in dit geval uitgevoerd in een geforceerde modus. Het installeren van een toevoer- en afzuigventilator in het systeem heeft vele voordelen, waaronder:

 • kwaliteit verwijdering van vocht;
 • snelle eliminatie van onaangename geuren;
 • afname van de hoeveelheid schimmelsporen in de lucht;
 • vermindering van de hoeveelheid stof;
 • toename van zuurstofgehalte;
 • eenvoud van het handhaven van het microklimaat.

Het resultaat van het proces van het ademen van mensen en dieren is het vrijkomen van stoom. Het valt ook op tijdens het koken en bij het bezoek aan de badkamer. De temperatuur van de damp is hoger dan die van de omringende objecten en vlakken. Zo'n druppel leidt tot een condensatieproces. Het resultaat is niet alleen de achteruitgang van bouwmaterialen, maar ook de ontwikkeling van verschillende schimmels en schimmels. Geforceerde ventilatie maakt tijdige verwijdering van stoom mogelijk, waardoor condensatie wordt voorkomen. De hoofdrol hierin wordt gespeeld door de aanvoer- en afzuigventilator.

Op kleding en slijmvliezen brengt een persoon een aanzienlijk aantal virussen en sporen van schimmels naar huis. Als er geen ventilatiesysteem in de kamer is, hopen deze zich op, wat leidt tot verschillende ziekten. De toevoer- en afzuigventilator beweegt met geweld de luchtmassa's en brengt schone lucht van de straat. De laatste heeft antiseptische eigenschappen en daarom vernietigt het een aanzienlijk aantal schimmels en virussen. Hoogstwaarschijnlijk heeft iedereen gemerkt dat er bij langdurig verblijf in een afgesloten ruimte sprake is van slaperigheid. Dit komt door de afname van de hoeveelheid zuurstof in de lucht. In dergelijke omstandigheden wordt de arbeidsproductiviteit aanzienlijk verminderd. De toevoer- en afvoerventilator lost dit probleem in korte tijd op en levert een nieuw gedeelte lucht aan.

Naast de ventilator zelf in het aan- en afvoersysteem zijn er ook dergelijke elementen:

 • kanaalverbindingen;
 • terugslagklep;
 • controlemodule;
 • filters.

Het hele systeem functioneert precies vanwege de blazende ventilator. De overige elementen zijn aanvullend. Kleinere geluiden tijdens het gebruik en grotere productiviteit worden door radiale ventilatorontwerpen verkregen, maar in sommige gevallen worden axiale inlaat- en uitlaatventilatoren gebruikt. De taak van de terugslagklep, die in het systeem is gemonteerd, is om de omgekeerde luchtstroom te voorkomen als het drukverschil aanzienlijk is.

Om de luchtmassa continu te laten stromen, zijn er twee hoofdkanalen aanwezig, zoals te zien is in het bovenstaande schema. Volgens een van hen wordt er lucht vanaf de straat aangevoerd en de tweede is de afvoer van afvalmassa. Het proces is volledig geautomatiseerd dankzij de controlemodule. Het ontvangt informatie van verschillende sensoren, op basis waarvan de toevoersnelheid of afvoer van lucht uit de ruimte verandert. In sommige gevallen is het ook verantwoordelijk voor het aandrijven van een terugslagklep die deze opent of sluit.

Algoritme van het werk

In de bovenstaande afbeelding kunt u het principe van het toevoer- en uitlaatsysteem volgen. De hele cyclus is verdeeld in drie fasen:

 • instroom en zuivering;
 • hek en transport;
 • uitstoot.

Meestal worden bij de inlaat ruwe filters geïnstalleerd die ervoor zorgen dat er geen stof en vuil in het kanaalsysteem komt. Na het reinigen, als gevolg van de druk die door de ventilator wordt uitgeblazen, worden luchtmassa's vanaf de straat toegevoerd naar elke kamer waar de kanalen worden geleverd. Continu met dit proces wordt er lucht uit het gebouw vrijgegeven. Aanvoer- en inlaatroosters bevinden zich op verschillende niveaus. De afgevoerde lucht wordt niet schoongemaakt, maar er vindt een gedeeltelijke uitwisseling van warmte-energie plaats om warmteverlies te verminderen en energie te besparen.

De druk-, temperatuur- en vochtigheidssensoren zijn aangesloten op de module die de inlaat- en uitlaatventilator bedient. Ze bevinden zich in verschillende zones, zodat de meetwaarden minimaal zijn. Dankzij de ontvangen informatie gaat het toevoer- en uitlaatsysteem naar een werkingsniveau waarin vrije circulatie van koude lucht door het systeem en de gebouwen is uitgesloten. Dit zorgt voor een kwaliteitsvolle luchten van het huis, en niet voor koeling in het koude seizoen, zoals bij een open raam of raam.

Het nadeel van de beslissing om een ​​toevoer- en afzuigventilator te installeren, is de prijs. Het totale bedrag moet ook het bedrag bevatten dat aan de installatie wordt uitgegeven. Dit laatste moet worden uitgevoerd door professionals. De techniek doet het niet zonder onderhoud, voor zover de ventilator, dus regelmatig afval zal dit gaan doen. Maar aangezien u geen gezondheid kunt kopen, is het beter om preventieve maatregelen te nemen om het te behouden.

Rassen van structuren

De aan- en afvoersystemen verschillen niet alleen in de geïnstalleerde ventilator aan de binnenkant, maar ook in de manier van de temperatuuruitwisseling tussen de inkomende en uitgaande massa. Dit geldt voor zowel het verwarmen als koelen van de lucht. De volgende modules worden gebruikt voor de procedure:

 • warmtewisselaar;
 • heater;
 • airconditioner.

Sommigen van hen kunnen in paren werken.

Waaier met recuperator

Het gebruik van een hittebehoudsysteem in de toevoer- en uitlaatventilatie is verplicht, zodat de efficiëntie ervan als hoog kan worden beschouwd. Verschillende varianten van warmtewisselaars werden ontwikkeld, die verschillen in hun efficiëntie en complexiteit van het apparaat. Deze warmtewisselaars worden ook recuperatoren genoemd. Onder de belangrijkste soorten zijn:

 • vloeistof;
 • rotary;
 • plaat.

Elk van zijn modules heeft zijn voor- en nadelen.

draaiend

Naast de ventilator die de luchtinjectie uitvoert in het ventilatiesysteem, bevindt er zich een in de roterende recuperator. Het is structureel verschillend van het hoofdsysteem en vervult de functie van warmtewisseling. Zijn bladen bevinden zich tegelijkertijd in twee kamers en verplaatsen de lucht van de een naar de ander, waardoor een gedeeltelijke vermenging van de verse en opgekropte massa ontstaat. Hierdoor vindt warmtewisseling plaats en stijgt de temperatuur van de binnenkomende lucht tot een geschikte, om de verwarmingskosten te verlagen. Kwaliteitsproducten van dit type kunnen tot 90% van het warmteverlies compenseren.

Pas de prestaties van het systeem aan met deze module is niet alleen mogelijk vanwege de intensiteit van de rotatie van de hoofdventilator, maar ook door de snelheid van de bladen van de warmtewisselaar te variëren. Het nadeel van een dergelijke toevoer- en uitlaatmodule van het ventilatiesysteem is een deel van zijn ruis, die wordt geëlimineerd door speciale pads. Het onderhoud van dergelijke bladen veroorzaakt ook bepaalde problemen en heeft een korte periodiciteit.

lamellaire

Het ontwerp en de werking van de platenwarmtewisselaar is iets eenvoudiger dan de vorige versie. Een opvallend verschil is het ontbreken van extra draaiende delen. De afbeelding laat zien dat de luchtmassa's vóór de ontlading of vóór het binnengaan van de kamer door een speciaal blok gaan. Het is verdeeld in twee afgesloten compartimenten waardoor de rijen metalen platen passeren. Het is dankzij hen dat warmteoverdracht plaatsvindt. Voordelen kunnen worden beschouwd als de afwezigheid van het effect van mengen en daarom komen onaangename geuren niet terug in de kamer. Het serveren van zo'n component is veel eenvoudiger dan de vorige.

Uit de minnen van een dergelijke module voor het toevoer- en afvoersysteem kan de vorming van condensaat tijdens het doorlaten van lucht worden onderscheiden. Dergelijke modules worden niet aanbevolen voor installatie met inlaat- en uitlaatventilatoren in gebieden met een koud klimaat. Dit kan leiden tot bevriezing en volledige blokkering van de toevoer- en afzuigventilator. Overzicht van het werkende systeem van toevoer en afzuiging is in de onderstaande video.

Extra functies

Samen met de toevoer- en afzuigventilator kan een verwarmingsmodule worden geïnstalleerd. Het is de taak om de lucht op te warmen tot een hogere temperatuur voordat deze wordt afgeleverd. Dit is nodig in gebieden waar in de winter de temperatuur daalt tot lage waarden. Als er geen extra verwarming is, kan de conventionele herstelmodule de warmteopslag in de kamer niet aan. In het aan- en afvoersysteem zijn twee typen verwarmingen geïnstalleerd. Een daarvan is een platenverwarmer, die direct in het kanaal wordt gemonteerd. De lucht warmt op en gaat erdoorheen. Met betrekking tot een dergelijke verwarmer worden strikte eisen gesteld aan de voorlopige filtratie van lucht, evenals aan de periodiciteit van onderhoud. Een andere optie voor de toevoer- en afzuigventilator is een vloeistofverwarmingssysteem. In dit geval worden radiatoren geïnstalleerd, waardoor leidingen met circulerende vloeistof worden gelegd. Zo'n systeem is betrouwbaarder.

overzicht

Naast stationaire toevoer- en afzuigventilatoren, die in het artikel werden genoemd, zijn er compacte stand-alone ventilatorontwerpen. Ze vervullen dezelfde functies als stationair, maar worden voor elke kamer afzonderlijk geïnstalleerd en vereisen geen complexe isolatie van de ventilatiekanalen.

 • Hoe maak je een bliksemafleider in een privéwoning

 • Elektrische wandverwarmingsbatterijen

 • Hoe verwarmingsmeters kiezen

 • Aansluiting van driefasige contactdoos

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

31 + = 36

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map