Дизајн пејзажа на падини

Дизајн пејзажа на падини

Власници локације на падини су у двосмисленој позицији. Стандардне методе за лоцирање кревета су овде неприхватљиве, а уређење таквог сајта укључује значајне материјалне трошкове. Међутим, након проучавања постојећих приступа регистрацији, власник најчешће долази до закључка о предностима такве ситуације. Дизајн пејзажа локације на падини ће помоћи развоју и имплементацији специјалиста. Представљене идеје могу трансформисати територију, чинећи је јединственим, потапањем у лепоту планинских пејзажа.

Јачање косина на месту својим рукама

Пејзаж почиње са радом на јачању косина на локацији. Ово ће спречити даље деструктивне процесе који би могли оштетити зграде и уређени пејзажни дизајн.

Припремне акције

Када јачање косина користи различите методе и дизајн. Пејзажни дизајн вам омогућава да примените у припреми камена и бетонских блокова, биомата и габиона, логова и жара за траву. Да би правилно ојачали косине, потребно је проучити и израчунати следеће тачке:

 • колико је близу подземне воде;
 • под којим нагибом је нагиб;
 • геолошке карактеристике тла;
 • да ли постоји опасност да се локомотива угрози када је рибњак у непосредној близини;
 • узети у обзир притисак тла на косини;
 • одређује материјал за јачање;
 • одредити подручје које треба јачати.

Са малим нагибом, пејзажни дизајн омогућава решавање проблема фиксирања тла са садњом дрвећа и грмова са развијеним коријенским системом. Са значајном количином нагиба ће бити потребно терасирање или примена геотекстила.

Методе за јачање косина

Најједноставнија и јефтинија варијанта дизајна пејзажа са јачањем нагиба на локацији јесте садња биљака са развијеним коријенским системом. Ово рјешење је прихватљиво под условом мале количине нагиба и његове површине. Биљке су засадјене у ћелијама које играју улогу ојачавајуће структуре. У будућности, развијени коријен систем се преплетава са елементима причвршћивања и не дозвољава клизишта или ерозију земљишта. Вођајући се овом методом јачања тла од кормила, препоручује се и биљка купина кинеских, јоргованих и глога.

Косине у предграђу се често утврђују оградама од бетонских плоча, пешчара, цигле или кречњака. Предност овог начина уређења пејзажа је следећа:

висок ниво конфронтације са спољним деструктивним факторима;

 • не захтева значајне напоре за негу;
 • не спречава раст зеленила;
 • издржљивост структуре.

Ове ограде постављају у складу са одређеним условима:

 • постављена је добра основа;
 • минимална висина кућишта је 1 м;
 • дебљина ограде је 1/3 висине;
 • обавезна опрема система за одводњавање (вода која трчи низ падину не би требало да опере структуру)
 • Ограде се подижу одоздо према горе;
 • препоручује се изградња каскадне структуре;
 • Неопходно је обезбедити благи нагиб према нагибу.

Пејзажни дизајн сајта пружа могућност дизајнирања такве изградње цвјетних вртова, украсних степеница, светиљки.

Друга опција за јачање нагиба на сајту је употреба камена и дневника. Копају се у земљу, након што су прво проучавали врсту тла и стање површине. У том случају, не заборавите на естетски изглед локације и водите рачуна о присуству дренаже. Такав јефтин начин дизајна пејзажа је прихватљив и на малим и великим падинама.

Савремени развој пејзажног дизајна нуди геотекстил у развоју локације на нагибу. Овај производ у ролнама, који се састоји од полиестера и полипропиленских влакана, има следеће предности:

 • отпорност на воду;
 • заштита тла од замрзавања;
 • када вода споји, спречава мешање слојева тла;
 • пластичност;
 • Има високу отпорност на оштећења;
 • Једноставност у полагању на тлу.

Друга опција, прихватљива за развој пејзажног дизајна на падини, полагање геомата. Овај водонепропусни материјал су полипропиленске решетке надувене једне на друге и повезане са високом температуром. Геомати имају следеће карактеристике:

 • не садрже токсичне супстанце;
 • отпорност на ултраљубичасту светлост;
 • одржавање природне лепоте пејзажа;
 • Не бојте се агресивних супстанци;
 • отпоран на ниске и високе температуре;
 • лако се инсталира.

Изложени начини пејзажног дизајна са јачањем нагиба могу се вршити сопственим рукама или искористити помоћ професионалаца. Њихов избор зависи од преференција власника и даљих планова за развој локације.

Опције дизајна

Пејзажни дизајн локације на падини отвара широке изгледе за реализацију светлих фантазија и смелих идеја. Узимајући у обзир потребу за озбиљним финансијским улагањима у побољшање, приступ планирању локације на нагибу захтева посебну пажњу и пажљивост. Развој дизајнерских пројеката пејзажног дизајна неопходно претходи проучавању техничких индикатора водоснабдијевања и карактеристика тла. Посебну пажњу треба обратити на локацију будућих фарми зграда и подручја рекреације. Полазећи од своје локације, планирају изградњу будућих тераса, степеништа, сигурносних зидова и других елемената пејзажног дизајна. Приликом побољшања локације на косини нужно је узети у обзир његов положај у односу на стране света.

Террацинг

Одлучили сте да нанете терасе у пејзажном дизајну локације на падини, одбаците прекомерно дугачке сигурносне зидове дуж равне линије. Овај дизајн даје утисак о великој лествици. Специјалисти дизајна пејзажа препоручују да терасе имају хаотичне терасе или каскаде. Ово ће створити сликовиту слику о општем изгледу.

Између тераса налазе се меандерске стазе или стазе, а на неколико стрмих стаза планирано је неколико корака. Носиви зидови на локацији су израђени од различитих материјала: природног камена и цигле, дрвета и бетона. Стрм пораст је боље опремљен са потпорним зидовима уз употребу цементног малтера, а суво лежиће довољно на нежном месту.

Оригиналне идеје у дизајну сигурносних зидова на локацији су добродошле. Одредите праве линије, заобљени облици ће осигурати глатке прелазе рељефа и визуелно их учинити мање видљивим. Одлазак из стандардних приступа омогућиће терасе са различитим функционалним циљевима. Пејзажни дизајн вам омогућава да уредите у неким областима цветних лежаја, поврћа и плантажа шибља. Комбиновањем њима са вијугавим стазама визуелно створите једну слику некомпатибилних ствари.

Положај терасе на влажном подземљу подразумијева присуство одводног одвода из рушевина. Налази се између зида и земље у ширини од 10-15 цм. Препоручује се допуњавање полагања цијеви за обрезивање који ће осигурати одвод влаге и неће допустити да се акумулира иза подконструкције. Одсуство таквих заштитних мјера ће изазвати брзо уништавање структуре.

Уређење стаза и степеница

Неопходан атрибут дизајна пејзажа су уредни путеви који помажу у постизању органске везе између тераса. Да би се обезбедила компатибилност, требало би их извести из сличног материјала.

Важно! Створити добру видљивост и свијетле перцепције пута су способни за велике декоративне елементе, било да се ради о камењу, плочицама или круговима дрвећа.

Синуаст облик траке сакрива стрмо нагиб, а серпентина, која је, напротив, наглашава. Поштујући правила пејзажног дизајна локације на падини, боље је нагласити кривине стаза низим стабљима, грмовима или евергреенсу.

Потребно је степениште на стрмој падини локације. На ширини може одговарати његовој континуираној стази или бити мало ужи, али не мање од 60 цм. Ако степенице имају много корака, боље је подијелити их по подручјима. Пожељно је опремити их на мјестима гдје се промјењује правац путовања. У довољној величини, игралиште је уређено клупом, елегантном статуом или оригиналном вазом. Стручњаци дизајна пејзажа препоручују мердевине, смештене на сјенчаним мјестима, за извођење из грађевинских материјала лакшег сјенила.

Запамти! Љепота дизајна пејзажа треба комбинирати са сигурношћу, материјал за стазе и степенице треба одабрати од неклизања.

Добро осмишљен пејзаж дизајн ће пружити удобност током вечерњих шетњи уз помоћ надлежног осветљења. Постоји много начина регистрације, и неће бити тешко одабрати одговарајућу варијанту за општи стил.

Флористика локације

Избор концепта цвијеће, оптимална опција за дизајн пејзажа биће стил планинског терена. У овом случају, нужно се узети у обзир локација територије у односу на стране света. У овом аспекту, локација на сјеверној падини има своје предности, у вези са могућношћу украшавања њиме биљкама које воле влагу, навикнуте на сјенчану локацију. За јужну страну су погодније трава и цвијеће које могу издржати топлоту и сушу.

Пејзажни дизајн је дизајниран тако да посејане биљке имају другачији цветни период. Тулипани, зумбули и цроцуси су први који воле власнике почетком пролећа. Могу их заменити украсним лукама, калифорнијским маковима и мариголама, а јесен ће бити задовољни сјајним бојама астера и хризантема. Садња вишегодишње ће олакшати рад у башти.

Дрвеће на месту са нагибом према правилима пејзажног дизајна посећено је на посебан начин. Ако је кућа на врху, поред ње су високе плантаже у облику тује, смрче или пирамидалне тополе. Да бисте направили занимљиву композицију помажете барбери или лила.

Узмите у обзир! Засадјена дрвећа и грмље не смеју затварати кућу.

Доње биљке се налазе испод падине. Племство и префињеност су способни за зимзелене грмље и шарене цвјетне вртове. Биће одговарајућа брда, магнолија, шумско дрво. Регион у којем се налази налази такође игра улогу. Стога, приликом избора зелених плантажа, размотрите специфичности климатских услова вашег локалитета.

Основна правила пејзажног дизајна локације на нагибу су следећа:

 • правилно организовати поделу на зоне;
 • да средимо јаке сигурносне зидове;
 • заштити локацију од ерозије тла помоћу компетентног система за одводњавање;
 • При уређивању места за одмор узимају се у обзир ружа ветра.

Пратећи препоруке професионалаца у дизајну пејзажа, одмор на таквој локацији донијеће хармонију и пацификацију.

 • Биљке рибњака

 • Биљке које воле сенке за башту

 • План локације је 15 хектара

 • Дрвеће дуж ограде на локацији

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

49 − 45 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map