Wat is luchtkalk

Wat is luchtkalk

Het oudste breimateriaal, dat veel wordt gebruikt in zowel de bouw als in de industrie, is luchtkalk. Wat is het? Dit is een materiaal dat wordt geëxtraheerd door calcium- en calciummagnesiumgesteente te calcineren totdat koolstofdioxide daaruit wordt verwijderd. Het eindresultaat van deze processen is een wit poeder, dat ongebluste kalk of kipelka wordt genoemd.

En wat weet u van dit materiaal? Hoe wordt het geproduceerd? Welke soorten bestaan ​​er? Wat zijn de positieve eigenschappen van luchtkalk? Dit en nog veel meer kun je leren door dit materiaal te lezen.

Productie van materiaal

Laten we beginnen vanaf het allereerste begin - hoe wordt luchtige kalk verkregen? Maak een product van bergafzettingsgesteenten:

 • kalksteen;
 • dolomiet;
 • krijt;
 • gedolomitiseerde kalksteen, die niet meer dan 8% klei bevat.

Het belangrijkste materiaal dat in al deze rotsen aanwezig is, is calciumcarbonaat, dat de formule CaCO heeft3. Daarnaast is er een beetje magnesiumcarbonaat (MgCO3) en andere additieven. Al deze rotsen worden gebakken in een roterende of schachtoven, die werkt bij een temperatuur van 900 tot 1200 ° C. De formule voor luchtkalk is als volgt:

CaCO3 = CaO + CO2;
magnesiumsulfaat3 = MgO + CO2.

Na deze behandeling wordt kalk verkregen (fijnporige delen van 5-10 cm). Meteen in productie kan het worden gedoofd met water. Als resultaat - gebluste kalk, met de formule:

CaO + H2O = Ca (OH)2

Als je limoen met water bevochtigt, krijg je een heftige reactie, waarbij warmte vrijkomt, waarbij water tot aan het kookpunt kan worden verwarmd. Dit is het proces van kalk doven. Daarom wordt kalk in de beginfase een kokend water genoemd. Tegelijkertijd wordt, als water weinig wordt toegevoegd, een fijn poeder gevormd en als de vloeistof overmatig is, is het eindresultaat een deeg met verhoogde plasticiteit. Wanneer de kalk wordt geblust, wordt de kalk groter en breekt deze uiteen in zeer kleine deeltjes.

Wat betreft de kosten voor het moment van annulering, is het anders. Focussen daarop, zijn er 3 soorten kalk:

 1. Snel dovend (gedurende 8 minuten).
 2. Medigested (gedurende 25 minuten).
 3. Slow-acting (voor 25 minuten of meer).

Als u bovendien rekening houdt met het aantal toegevoegde vloeistof dat wordt gebruikt voor de terugbetaling, laat u de limaatblaadjes in de lucht hydrateren, of, zoals het ook wordt genoemd - kut. Daarin is de aanwezigheid van vloeistof 50-65% van het gewicht van kalk. Dit aantal vloeistoffen is nodig voor de juiste hydratatiereactie. Wanneer de vloeistoffen drie of vier keer hoger zijn dan de grondstoffen, wordt een kalksteendeeg verkregen. En om kalksteenmelk te krijgen, heeft de vloeistof 8-10 keer meer nodig dan de kalk zelf.

Wat zijn de soorten materiaal

Als we rekening houden met het aantal magnesiumoxide en calcium, die deel uitmaken van de luchtkalk, kunnen we verschillende soorten bepalen:

 1. Dolomiet, met een MgO-onzuiverheidsindex van 21 tot 40%.
 2. Magnesiaans, met een MgO-onzuiverheidsindex van 6 tot 20%.
 3. Calcium, met een MgO-onzuiverheidsindex is niet meer dan 5%.

Kalk-gebouwlucht kan op verschillende manieren aan de faciliteit worden geleverd:

 • komovaya kipelka niet versneld;
 • in de vorm van poeder, ongebluste kalkgrond;
 • gehydrateerde kalkopduwer;
 • kalksteendeeg en melk.

Komovoe kipelka - product dat wordt verkregen door braden, bestaande uit delen van verschillende grootten. Hieruit kunt u kiezen: gemalen kalk, gehydrateerde kalk, kalksteendeeg en melk. Lever bulkmateriaal in gesloten wagens en vrachtwagens. Wat opslag betreft, moet dit worden gedaan in een volledig droog magazijn met een houten vloer.

Let op! Het kan niet op de grond worden gelegd. Het is belangrijk om het boven het maaiveld met 30 cm omhoog te brengen.

Waarom is het zo? Omdat als het in contact komt met water, het automatisch opwarmt tot een temperatuur van 300 ° C. En aangezien er brandbare materialen in het magazijn kunnen zijn, kan alles in een vuurtje veranderen.

Poedervormige grondkalk wordt verkregen als gevolg van het vermalen van het komische materiaal in speciale kogelmolens. De samenstelling wordt as en slak toegevoegd. Zonder toevoegingen is deze soort verdeeld in 3 variëteiten en met additieven tot 2. Het voordeel van het poeder is dat het bij het toevoegen van een vloeistof vergelijkbaar is met een gips: eerst wordt een plastic deeg verkregen en na een half uur begint alles te harden.

Hydratekalk of een pluis is een materiaal dat het extinctieproces in de fabriek heeft doorstaan. Het lijkt ook op wit poeder. Tegelijkertijd mag de vochtigheid niet meer dan 5% zijn, dichtheid - 400-4500 kg / m3. Afgewerkt materiaal is verdeeld in twee klassen. Opslag vindt plaats in een bunker, put of een soort reservoir. Ze worden in bulk getransporteerd door middel van cementdragers, containers of zakken papier.

Als we het hebben over de kalksteentest, ziet het eruit als een pasta, waarvan de dichtheid 1300-1400 kg / m is3. Het wordt verkregen door het klontermateriaal te doven met overtollige vloeistof. Goed gedoofd materiaal, dat niet minder dan 3 keer in omvang is toegenomen, wordt vetgedrukt genoemd. Hetzelfde dat niet minder dan 2,5 keer is toegenomen, wordt mager genoemd. Wat het transport van deeg en melk betreft, gebeurt dit in een tankwagen.

verharding

De samenstelling van de test - water en de kleinste deeltjes kalk, die niet zijn opgelost. Terwijl het water verdampt, is er een oplossing van Ca (OH)2. Dientengevolge worden de kristallen die alle delen bij elkaar houden in één monolithische structuur verwijderd. Dat is de reden waarom het deeg, beschermd tegen verlies van water, zijn plasticiteit onbeperkt zal behouden (niet vastpakken, niet uitharden).

Het harden van luchtkalk is een zeer lang proces. Het duurt 15 minuten tot een uur. Maar het proces kan worden versneld door het mengsel te drogen of gips / cement toe te voegen. Het is vermeldenswaard dat wanneer u de vloeistof opnieuw aan de geharde kalk toevoegt, deze weer plastic wordt. In de open lucht reageert het materiaal met koolstofdioxide, waarin calciumcarbonaat wordt gevormd. Het lost niet op in water. Dit proces wordt verkoling genoemd, waarbij de vloeistof vrijkomt. In dit opzicht wordt het pleisterwerk of metselwerk van baksteen op de kalksteenoplossing gedroogd.

Let op! Om een ​​materiaal te verkrijgen dat bestand is tegen water, worden as, TPP, gemalen puimsteen en hoogovenslak erin ingebracht.

Wanneer de luchtkalk uithardt, blijkt dat het volume ervan afneemt en krimp ontstaat. Daarom is het belangrijk om zand aan het mengsel toe te voegen.

Materiële specificaties

Het eerste dat ik wil opmerken is de gemiddelde dichtheid. Elke soort is anders. De ongebluste kalk heeft indicatoren van 1,6 g / cm3 tot 2,9 g / m3. Het hangt allemaal af van de temperatuur en de duur van het bakken. Als het 800 ˚C is, krijgt u 1,6 g / cm3, en met langdurige brandwonden van 1300 ° C, 2,9 g / cm3. Als we het hebben over de bulkdichtheid van andere soorten, dan zijn de indicatoren (kg / m3) zal zijn:

 1. Vermalen ongebluste kalk (los) - 900-1100.
 2. Gemalen gemalen (gecompacteerd) - 100-800.
 3. Hydraat pushenka (losse bulk) - 400-500.
 4. Hydraterende pushenka, die is gecomprimeerd - 600-700.
 5. Kalksteendeeg - 1300-1400.

buigzaamheid

Als we praten over plasticiteit, dan is dit de waardigheid van het materiaal. Plasticiteit is een eigenschap van het bindmiddel om de gewenste consistentie aan de oplossing te geven, voor het verdere gemak van oppervlaktebehandeling. Vanwege het vermogen van het materiaal om water vast te houden, wordt de plasticiteit van de oplossing op het hoogste niveau verkregen. Het is gemakkelijk om mee te werken, het is eenvoudig en gelijkmatig verdeeld over het oppervlak met een dunne laag, waardoor een uitstekende hechting ontstaat. Zelfs als aangebracht op een baksteen of ander poreus substraat, zal de vloeistof goed worden vastgehouden in de kalksteenoplossing.

Mogelijkheid om de vraag naar water en water te behouden

Deze indicatoren zijn vrij hoog en zijn rechtstreeks afhankelijk van wat voor soort soort het is en wat de dispersie is van de materiaaldeeltjes. Gespleten kalk als een poeder of deeg, heeft zeer hoge tarieven. Maar de ongebluste kalk - laag.

Luchtkalk - sterkte

En hoe zit het met de kracht van de oplossing? Het hangt allemaal af van de toestand van verharding. Bij normale temperaturen hardt de oplossing uit het afgeschrikte materiaal langzaam uit en na een maand heeft deze een kleine waarde van 0,5 - 1,5 MPa. Met de hydraatharden van de samenstelling met ongebluste kalk, is het na 28 dagen mogelijk om een ​​index van 2-3 MPa te verkrijgen. In het geval van verhitten in een autoclaaf wordt dicht beton verkregen met een indicator van 30-30 MPa en meer.

Bestand tegen vorst en water

Kalksteenoplossingen - hebben een goede luchtweerstand. Ideale omstandigheden voor het harden van de oplossing in een luchtdroge omgeving. Allemaal dankzij het carbonisatieproces, dat we hierboven hebben besproken. Hoe actiever ze zijn, hoe groter de vorst- en waterbestendigheid van het materiaal. Een oplossing die is gestold bij gewone temperatuur verliest zijn kracht onder sterk vocht. Vooral met frequent invriezen en ontdooien van vloeistof.

conclusie

Kalk is een universeel materiaal dat wordt gebruikt in verschillende delen van ons leven. Ze vond toepassing zelfs in tuinieren. Geen wonder dat het materiaal werd gebruikt door onze grootouders. Alleen als je met kalk werkt, onthoud: dit is een sterke base! Bescherm de huid, het gezicht en de luchtwegen bij het werken. En dan ben je niet bang voor zijn invloed.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 13 = 20

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map