Kaj je rampa

Kaj je rampa

Klančina je platforma, ki se nahaja pod določenim kotom in omogoča komunikacijo dveh površin, ki so na različnih ravneh glede na tla. Na splošno je ta oblika postala razširjena v domovih in drugih objektih za gibanje uporabnikov invalidskih vozičkov. Klančina se imenuje tudi površina ceste, ki povezuje več nadstropij med seboj na večstopenjskih parkiriščih in garažah.

rampa

Kakšne so rampe za invalide

Odvisno od področja uporabe in čiste razdalje lahko imajo rampe različne strukturne značilnosti. Obstajajo naslednje vrste teh struktur:

 1. Nepremična
 2. Zložen
 3. Rolne rampe
 4. Drsna
 5. Teleskopski
 6. Ramps

Stacionarne rampe, kot navaja njihovo ime, morajo biti nameščene enkrat dolgo in ne dovolijo razstavljanja. Obstajajo dve različici in en-span variacije. Prva je strukturno dve platformi, katerih razdalja je nekoliko ožja od prostora med kolesi invalidskega vozička. Na sredini so koraki, da oseba, ki se prevaža, bolj udobno premakne invalide. Druga vrsta je namenjena samostojnemu gibanju osebe v vozičku.

Stacionarne strukture se lahko uporabljajo v stanovanjskih zgradbah, vladnih službah, podhodih in podhodih. V vlogi premaza, ki premika invalidski voziček, se uporabljajo ploščice, asfalt, beton, kovinski in drugi materiali, primerni za zanesljivo oprijem na gumijasta kolesa.

Pomembno: rampe morajo biti nujno opremljene z ograjo, ki se nahaja na ravni, primerni za invalidne uporabnike invalidskih vozičkov.

Zložljive ali snemljive rampe v določenem smislu lahko imenujemo tudi stacionarne, ker nenehno so na enem mestu. Preprosto v primeru potrebe, se obrnejo in pridejo na operativno pripravljenost, v kombiniranem stanju pa ne posegajo v prehode ljudi. Te strukture so nameščene v stanovanjskih zgradbah in drugih objektih, kjer zaradi pomanjkanja prostega prostora ni mogoče namestiti stacionarnih mest.

Najbolj priljubljeni modeli zložljivih ramp so konstrukcija, ki je podprta na steni ali ograjah in, če je treba, na koraku. Ljudje s posebnimi potrebami, ki imajo brez pomoči nekoga drugega, lahko vrnejo rampo, ki je obrnjena od spodaj, in izvede vzpon ali spust. V bistvu so takšni modeli izdelani iz zlitin lahkih kovin, ki zagotavljajo visoko trdnost, vendar ne povzročajo težav pri njihovem gibanju.

tečajno stopalo

Video o loputi:

Obstaja ločena kategorija ramp, imenovana odstranljiva, vključno z več različicami teh naprav. Rolne rampe so ena izmed najbolj priljubljenih vrst, ki se uporabljajo za prevoz invalidov v vseh pogojih. Ta zasnova predstavlja več segmentov, ki so medsebojno povezani in so sposobni navijanja in pritrditve v zvitkih. Zaradi te sposobnosti takšne rampe ne zahtevajo posebnih pogojev za skladiščenje in prevoz.

Drsne in teleskopske rampe prav tako ne zasedajo veliko prostora v prepognjenem položaju in se lahko uporabijo za premagovanje majhnih ovir, kot so robniki, stopnice in tako naprej. Te naprave so izdelane iz zlitin močne kovine in lahko prenesejo težke obremenitve, če so zložene, se ne deformirajo pri teži do 400 kg.

Rampe so naprave za premostitev majhnih nadmorskih višin, kot so prag, robnik ali druga izboklina neznatne višine. Vedno so začeli izdelovati zložljive rampe, primerne za prevoz. Priročne rešitve vam omogočajo, da sami sestavite in razstavite napravo.

Kaj morate vedeti, da namestite rampo

Preden se odločite za namestitev rampe v vaši hiši, morate koordinirati gradnjo z upravljanjem hiše. Ne sme posegati v prosti pretok drugih stanovalcev v hiši, ne pokvariti videza vhoda in izpolnjevati vseh zahtev GOST-a, ki so naloženi na takšne naprave. Pri izbiri ene od vrst ramp je treba upoštevati naslednja pravila:

 1. Upoštevati je treba konstrukcijske značilnosti invalidskega vozička. To velja le za ureditev spletnega mesta za enega ali več določenih oseb.
 2. Gradnja ne bi smela posegati v gibanje prebivalcev in ne bi smela biti nevarna za njih
 3. Podrobnosti samonosilnih ramp ne bi smele presegati strukture, da ne bi povzročili poškodb in poškodb prebivalcev
 4. Potrebno je izbrati pravo gradivo, iz katerega bo izdelana ploščad. Če je pretežka in trda, lahko to povzroči hitro poslabšanje korakov
 5. Vozila morajo biti opremljena s posebnimi gumijastimi blazinicami, da se prepreči odstopanje koles
 6. Zasnova mora biti opremljena s posebnimi napravami za absorbiranje hrupa in dušenjem (dušilci)

Visoke zahteve veljajo tudi za kakovost ročajev. Biti morajo iz močnih materialov, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo. Oblika ročaja mora biti čim bolj udobna za držanje roke. Robovi so narejeni tako, da se jim ne poškoduje, npr. bodisi zaokrožite na koncih bodisi upognite navzdol ali na stran, ki je nasprotna osebi.

Klančina s svojimi rokami

Pogosto obstajajo situacije, ko številne zahteve in zahteve za namestitev rampe v vašem domu niso okronane z uspehom, v tem primeru je edina možnost, da bodo uporabnik invalidskega vozička olajšali življenje, neodvisna namestitev na plošči. Ta proces je mogoče razdeliti na naslednje faze:

 • Odstranjene so vse potrebne velikosti. V nekaterih primerih je namestitev ploščadi nepraktična in zato nezakonita. V te primere je možno vključiti prevelik kot dvigalnih stopnic, v katerih je onemogočeno premikanje invalidne osebe, kot tudi višina pregrade manj kot 4 cm.
 • Če je rampa nameščena v hiši, kjer so območja med stopnišči, mora biti njihovo območje dovolj, da obrne voziček
 • Izbrano je eno od vrst rampe, pri čemer se upoštevajo strukturne značilnosti stavbe in drugi dejavniki
 • Izvede se jasen osnutek klančine, kjer so označene vse mere, materiali in pritrdilni elementi
 • Priprava ozemlja, na katerem bo izvedena instalacija
 • Sestavljanje klančine v skladu z risbami
 • Namestitev, po potrebi barvanje
 • Preverjanje skladnosti z vsemi zahtevami, testiranje

Seveda neodvisno sestavljanje klančine zahteva določeno znanje in veščine. Neupoštevanje načrta z zahtevami GOST lahko vodi do neštetih kazni in pritožb najemnikov doma. Zato lahko kot možnost uporabite odstranljive rampe, ki ne potrebujejo fiksne namestitve, in jih je mogoče enostavno prevažati skupaj s vozičkom.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

61 − = 60

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map