Шта је калуп?

Шта је калуп?

За савремена решења за дизајн ентеријера и изградњу фасада, употреба елемената класичних архитектонских стилова, укључујући калупе, није ванземаљска. Ово је због монотоније перцепције континуалних равнина великих димензија, што ствара непријатне сензације код људи.

лајсне у унутрашњости

Украсне у унутрашњости куће

Украсне се зову декоративне даске различитих конфигурација, које служе као плоче, постоље, кордице, оквири за огледала, зидне плоче, слике, као и све врсте штукатуре.

Врсте профилних производа


Општи поглед и део калупа

Материјали који се користе за израду декоративних елемената су у овом тренутку прилично разноврсни, што одређује обим и карактеристике њихове примене:

  • Гипсане летве, по правилу, су масивне и широке, изведене су у облику штукатуре и углавном се користе за декорацију фасада и ентеријера у ренесансној, барокној, класичизму и сличним стиловима. Упркос њиховој релативно великој тежини, често се користе за украшавање горњег дела зграда.
Важно! Производи од гипса се врло ретко користе у вези са појавом нових технологија које вам омогућавају да креирате било какве облике и имитате све материјале.
  • Дрвене лајсне су дизајниране за уређење кућа са зидовима истог материјала. Такав декор је украшен резбаријама различитих стилова и углавном се користи као платонима и корнцима испод крова.
  • Метални производи се користе у формирању савремених фасада и ентеријера, обично направљени у стилу хи-тецх. Такав декор обично нема облик и рељеф - то је лаконичан. Ковани производи се углавном користе у дизајну улазних група.
  • Полиуретанска декорација - најчешћа и популарна, због своје мале тежине, разноликости облика и способности да имитира друге материјале. Произведен је у крутој и флексибилној верзији.

Метални калуп
Метални калуп

Примена калупа у грађевинарству и поправци

Ови производи се могу користити, како за декорацију зграда, тако и за поправку за стварање експресивних ентеријера. Сврха калупа је да прикрије мању грађевинску ману, као и формирање експресивних слика зграда и њихових унутрашњих простора.

Употреба калупа за декорацију фасада


Декорација фасадних летвица

Код украшавања екстеријера, ови производи се често користе за изравнавање зида дефеката и њихово завршавање. Украсни оквирију прозор и врата. Користе се за одвајање површина у цурицама, које касније могу бити обложене различитим материјалима или обојене у различитим бојама. Ова техника може допринети визуелном повећању фасаде.

Важно! Производи из савремених материјала могу се безбедно користити за спољашњу декорацију. На пример, пластичне лајсне од пене имају заштитни слој отпоран на ударце и ојачавајући слој. Стиропор је отпоран на механичка оштећења и временске услове.

Апликација за украшавање просторија

Да повећамо експресивност ентеријера пространих соба, ефикасно коришћење различитих врста калупа. Карактеристике формирања савремених простора, као што је широко распрострањена употреба бизарних вишеслојних плафона и сложених зидних конфигурација, чине задатак постизања идеалних површинских спојева практично неизводљивим. У тој ситуацији, разне декоративне детаље долазе до спашавања, способне да сакрију проблематична подручја иза њих.

Декорисање ентеријера
Декорисање ентеријера

Важно! Коришћење различитих профилних облика, пиластера, плоча, карниса омогућује негативну перцепцију оштрих интерфејса авиона, оштрих углова, других диссонантних особина простора.

Калупи такође врше функцију заштите зидова од случајних механичких оштећења. На пример, локација декоративних елемената око периметра просторије на одговарајућем нивоу спречава могућност контакта стола са зидним панелима.

Када се користи декорисање олакшања, због стварања игре светлости и сенке, унутрашњост је обогаћена - овај ефекат се не може постићи другим техникама дизајна. У исто време, формирана је атмосфера која је у психолошком смислу комфорна. Разноликост опција за коришћење калупа у ентеријеру илуструје видео.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

61 − 54 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map