Шта је рампа

Шта је рампа

Платформа је платформа која се налази под одређеним углом ради комуницирања две површине које су на различитим нивоима у односу на земљу. Генерално, овај дизајн је постао широко распрострањен у кућама и другим објектима за кретање корисника инвалидских колица. Рампа се назива и површина пута, која повезује неколико спратова један на другу на вишенаменским паркирним мјестима и гаражама.

рампа

Које су рампе за особе са инвалидитетом?

У зависности од области примене и пропорције, рампе могу имати различите структурне карактеристике. Постоје сљедеће врсте ових структура:

 1. Стационарни
 2. Фолдинг
 3. Ролне рампе
 4. Клизање
 5. Телескопски
 6. Рампе

Стационарне рампе, како њихово име подразумијева, требају бити инсталиране једном дуже вријеме, а не дозволити њихово демонтирање. Постоје варијације са два распона и једним распоном. Прва је структурно две платформе, удаљеност између које је мало уже од простора између точкова колица. У средини постоје кораци за особу која се транспортује да лакше премести особе са инвалидитетом. Други тип је намењен самосталном кретању особе у колицима.

Стационарне структуре могу се користити у стамбеним зградама, владиним уредима, подземним и подземним железничким објектима. У улози премаза који помиче колица, користе се плочице, асфалт, бетон, метални и други материјали, погодни за поуздано приањање на гумене точкове.

Важно: рампи морају нужно бити опремљени рукохватима, који се налазе на нивоу погодном за кориснике инвалида инвалидских колица.

Преклопне или увлачне рампе, у одређеном смислу, могу се назвати и стационарне, јер они су константно на једном месту. Једноставно у случају потребе, они се окрећу и дођу до оперативне спремности, у комбинованом стању се не мешају у пролаз људи. Ове структуре су уграђене у стамбене зграде и друге објекте, гдје је због недостатка слободног простора немогуће поставити стационарне локације.

Најпопуларнији модели преклопних рампи су конструкција која је подупрта на зиду или огради и, ако је потребно, лежи на кораку. Особе са инвалидитетом, без неког другог помагања, могу одбацити рампу, која је спуштена доле, и врши успон или спуст. У суштини, такви модели су направљени од лаке легуре, који пружају високу чврстоћу, али без тешкоћа за њихов покрет.

зглобна рампа

Видео о флапу:

Постоји посебна категорија рампи, која се зове одстранљива, укључујући и неколико варијанти ових уређаја. Ролне рампе су један од најпопуларнијих типова који се користе за транспорт лица са инвалидитетом у свим условима. Овај дизајн представља неколико сегмената који су повезани једни са другима и који могу да се увлаче и причвршћују у ролне. Због ове способности, такве рампе не захтевају посебне услове за складиштење и транспорт.

Клизне и телескопске рампе такође не заузимају пуно простора у преклопљеном положају и могу се користити за превазилажење малих препрека као што су ивице, степеништа и тако даље. Ови уређаји су направљени од легура снажног метала и могу издржати тешка оптерећења, када су преклопљени, не деформирају се испод тежине до 400 кг.

Рампе су уређаји за превазилажење малих надморских висина, као што су праг, ивичњака или друга избочина безначајне висине. Све чешће су почели да склапају рампе, погодне за транспорт. Прикладна решења дизајна омогућавају вам да сами монтирате и растављате уређај.

Шта требате знати за инсталацију рампе

Пре доношења одлуке о инсталацији рампе у вашој кући, потребно је координирати изградњу са кућним менаџментом. Не сме се мешати у слободно кретање других становника куће, не покварити изглед улаза и испунити све захтеве ГОСТ-а, постављене на такве уређаје. Потребно је придржавати се сљедећих правила приликом одабира једне од врста рампе:

 1. Неопходно је узети у обзир карактеристике дизајна колица. Ово се односи само на аранжман локације за једног или више одређених људи.
 2. Изградња не би требало да омета кретање становника и да није опасна за њих
 3. Детаљи само-рампи не би требали проширити изван структуре, како не би узроковали повреде и повреде станарима
 4. Неопходно је изабрати одговарајући материјал од кога ће бити рампа. Ако је сувише тешко и тешко, то може проузроковати брзо погоршање корака
 5. Траке морају бити опремљене посебним гуменим подметачем како би се избјегло клизање точкова
 6. Дизајн треба да буде опремљен посебним апаратима за апсорпцију буке и пригушивању (амортизери)

Високи захтеви су наметнути и на квалитету рукохвата. Морају бити израђени од јаких материјала, који обезбеђују дуг вијек трајања. Облик дршке треба да буде што удобнији за држање руку. Ивице се израђују тако да се избегну повреде, тј. било кружи на крајевима, или савијати надоле или на страну супротно од особе.

Рампа с властитим рукама

Често постоје ситуације у којима бројни захтјеви и захтјеви за уградњу рампе у вашем дому нису крунисани успјехом, иу том случају једини начин да се живот корисника инвалидских колица олакша ће бити независна инсталација рампе. Овај процес се може поделити у следеће фазе:

 • Уклоњене су све потребне величине. У неким случајевима, инсталација рампе ће бити непрактична и стога незаконита. У ове случајеве могуће је укључити превелики угао подизања корака, у којима би било немогуће померити особу са инвалидитетом, као и висину преграда мање од 4 цм.
 • Ако је рампа уграђена у кућу у којој постоје подручја између степеништа, њихова површина би требала бити довољна да окрене колица
 • Одабран је један од врста рампе, узимајући у обзир структурне карактеристике зграде и друге факторе
 • Извршен је јасан нацрт рампе, где су означене све димензије, материјали и причвршћивачи
 • Припрема територије на којој ће се извршити инсталација
 • Састављање рампе у складу са цртежима
 • Уградња, ако је потребно, бојење
 • Провера усаглашености са свим захтевима, тестирање

Наравно, независна скела рампе захтева одређена знања и вјештине. Неусаглашеност дизајна са захтевима ГОСТ-а може довести до небројених казни и жалби станара код куће. Због тога, као опција, можете користити заменљиве рампе, које не захтевају фиксну инсталацију, и могу се лако транспортовати заједно са колицима.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

52 − = 43

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map