Шта је ваздушни креч

Шта је ваздушни креч

Најстарији плетилни материјал, који се широко користи у грађевинарству и индустријској индустрији, је ваздушни креч. Шта је то? Овај материјал, који се производи калцинација калцијум и калцијум-магнезијума врсте док неће бити уклоњен из угљен диоксида. Коначни резултат ових процеса је бел прах, који се зове брзо лигње или кипелка.

А шта знате о овом материјалу? Како се производи? Које врсте постоје? Које су позитивне особине ваздушног креча? Све ово и још много тога можете научити читајући овај материјал.

Производња материјала

Почнимо од самог почетка - како добије ваздушни креч? Производ производ из планинских седиментних стена:

 • кречњак;
 • доломит;
 • креда;
 • доломитизовани кречњак, који садржи не више од 8% глина.

Главни материјал у свим овим стенама је калцијум карбонат, који има формулу ЦаЦО3. Поред тога, постоји и мало магнезијум карбоната (МгЦО3) и других адитива. Све ове камење се пали у ротационој или вратној пећи која ради на температури од 900 до 1200 ° Ц. Формула за ваздушни креч је следећа:

ЦаЦО3 = ЦаО + ЦО2;
МгСО3 = МгО + ЦО2.

После овог поступка добија се креч (фине-порозни делови величине 5-10 цм). Одмах у производњи се може угасити водом. Као резултат - гашени креч, са својом формулом:

ЦаО + Х2О = Ца (ОХ)2

Ако моистен кречно млеко претвара бурну реакцију у којој се ослобађа топлота, на којој вода може загрејати до кључања температуру. Ово је процес гашења креча. Зато се на почетку апно назива водом која је кључала. Штавише, ако је вода додата је мала, формирани фини прах, и ако толико присуство и истицање течности, коначног резултата - а тесто са побољшаном растегљивошћу. Кад је угашен, креч постаје већи и разбија се у веома мале честице.

Што се тиче трошкова за вријеме отказивања, то је другачије. Усредсређујући се на њега, постоје три варијанте креча:

 1. Брзо гашење (8 минута).
 2. Медигестед (25 минута).
 3. Споро дејство (25 или више минута).

Штавише, ако се узме у обзир број додатну течности која се користи за отплату, испоставило се клима хидратисани креч, или како га још зову - пусхонка. У њему, присуство течности је 50-65% тежине креча. Овај број течности је потребан за одговарајућу реакцију хидратације. Када су течности три или четири пута веће од сировина, добива се кречњачко тесто. А за добијање кречњачког млека, течности ће бити потребно 8-10 пута више од самог лимета.

Који су типови материјала

Ако узмемо у обзир број магнезијум-оксида и калцијума који су део ваздушног креча, можемо одредити неколико његових сорти:

 1. Доломит, са индексом МгО нечистоћа од 21 до 40%.
 2. Магнезиј, са индексом нечистоће МгО од 6 до 20%.
 3. Калцијум са индексом нечистоће МгО није већи од 5%.

Вратни ваздух може се испоручивати на објекат на различите начине:

 • комоваа кипелка не убрзана;
 • у облику праха, зглобног тла;
 • хидрирани кречњак;
 • кречњачко тесто и млеко.

Комовое кипелка - производ добијен као резултат печења, састоји се од делова различитих величина. Из ње можете добити: земља креч, хидрирани креч, теписоне и млијеко. Доставити материјал у расутом стању у затвореним вагонима и камионима. Што се тиче складиштења, ово треба урадити у складишту који је потпуно сув и има дрвени под.

Обрати пажњу! Не може се ставити на под. Важно је подићи изнад нивоа тла за 30 цм.

Зашто је тако? Јер ако дође у контакт са водом, аутоматски ће се загријати до температуре од 300 ° Ц. И с обзиром да у магацину могу бити запаљиви материјали, све се може претворити у ватру.

Прашкасти млазни креч добија се као резултат млевења стрип материјала у специјалним млиновима. Састав се додаје пепео и шљака. Без ова врста адитива је подељен у 3 разреда, и са адитивима у праху 2. Предност је да приликом додавања течни је сличан гипса: Тесто прво добијени, и све почиње да постави након пола сата.

Хидратни креч или лавина је материјал који је прошао процес уништења у биљци. Такође изгледа као бели прах. Истовремено, влажност не сме бити већа од 5%, густина - 400-4500 кг / м3. Готови материјал подељен је у две класе. Складиштење се одвија у бункеру, јами или некој врсти резервоара. Превози се у расутом стању, помоћу носача цемента, контејнера или врећа од папира.

Ако говоримо о тесту кречњака, изгледа као паста, чија густина износи 1300-1400 кг / м3. Добија се гашењем грудвеног материјала, са вишком течности. Добро гашени материјал, који се повећао у величини не мање од 3 пута, назива се болд. Исто што се повећало не мање од 2,5 пута, зове се мршав. Што се тиче транспорта теста и млека, то се дешава у танкер-камиону.

Стврдњавање

Састав теста - вода и најмања честица креча, који се не растворе. Како вода из њега испарава, раствор Ца (ОХ)2. Као резултат, уклоњени су кристали који држе све делове заједно у једној монолитној структури. Зато ће тесто, заштићено од губитка воде, неограничено задржати своју пластичност (не схватити, не оштетити).

Отврдњавање ваздушног креча је веома дугачак процес. Траје од 15 минута до сат времена. Али, процес се може убрзати сушењем смеше или додавањем гипса / цемента. Важно је напоменути да када поновно додате течност у отврдњавани креч, поново постаје пластика. На отвореном, материјал реагује са угљен диоксидом, у којем се формира калцијум карбонат. Не раствара се у води. Овај процес се зове карбонизација, у којој се течност пушта. У том погледу, гипс или зидови од цигле на раствору кречњака су осушени.

Обрати пажњу! Да би се добило материјал који је отпоран на воду, пепео, ТЕ, земљака и шљака од високих пећи.

Када се ваздушни креч учвршћује, испоставља се да се њен волумен смањује и формира се скупљање. Због тога је важно додати песак у смешу.

Спецификације материјала

Прва ствар коју желим да приметим је просечна густина. Свака врста је другачија. Жлијепа каша има индикаторе од 1,6 г / цм3 до 2,9 г / м3. Све зависи од температуре и трајања пуцања. Ако је 800 ˚Ц, добићете 1,6 г / цм3, и са продуженим опеклинама од 1300 ° Ц, 2.9 г / цм3. Ако говоримо о запреминској густини других врста, онда индикатори (кг / м3) ће бити:

 1. Гриндед куицклиме (лоосе) - 900-1100.
 2. Земљани млевени (компактни) - 100-800.
 3. Хидратити пусхенка (лабаво расут) - 400-500.
 4. Хидрате пусхенка, која је компактна - 600-700.
 5. Лименасто тесто - 1300-1400.

Пластичност

Ако говоримо о пластичности, онда је ово достојанство материјала. Пластичност је својство везива за давање жељене конзистенције рјешењу, за даљу погодност површинског третмана. Због способности материјала да задржи воду, пластичност раствора се добија на највишем нивоу. Лако је радити, једноставно је и равномерно распоређено на површини танким слојем, стварајући одличну адхезију. Чак и ако се нанесе на опеку или другу порозну подлогу, течност ће се добро задржати у кречњачком раствору.

Способност задржавања потражње за водом и водом

Ови показатељи су прилично високи и директно зависе од врсте врста и каква је дисперзија материјалних честица. Гипсани креч као прах или тесто, има врло високе стопе. Али земља брзи - ниска.

Зрачни креч - чврстоћа

А шта је са снагом решења? Све зависи од стања солидификације. На уобичајеним температурама, раствор из каљеног материјала се чврсто успорава, а након месец дана, има малу вредност од 0,5-1,5 МПа. Уз хидратно отврдњавање композиције са зглобом, након 28 дана могуће је добити индекс од 2-3 МПа. У случају аутоклавног отврдњавања, добија се густ бетон, са индикатором од 30-30 МПа и више.

Отпорност на мраз и воду

Откриће кречњака - имају добру отпорност на ваздух. Идеални услови за отврдњавање раствора у атмосфери у ваздуху. Све захваљујући процесу карбонизације, о чему смо већ говорили. Што су активнији, то је већа отпорност на мраз и воду материјала. Решење које се очврсло при обичној температури изгубиће снагу под јаком влагом. Нарочито са честим замрзавањем и одмрзавањем течности.

Закључак

Лиме је универзални материјал који се користи у различитим областима нашег живота. Нашла је апликацију чак иу вртларству. Није ни чудо што су наши баки и баба користили материјал. Само ако радите с лиметом, запамтите: ово је јако алкално! Када радите са њом, заштитите кожу, лице и респираторни тракт. А онда се не плашите њеног утицаја.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

82 + = 84

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map