Hva er luftkalk

Hva er luftkalk

Det eldgamle strikkematerialet, som er mye brukt i både byggebransjen og industrien, er luftkalk. Hva er det Dette er et materiale som ekstraheres ved kalsinering av kalsium og kalsium-magnesium-bergarter til karbondioksid er fjernet fra dem. Det endelige resultatet av disse prosessene er et hvitt pulver, som kalles kalklime eller kipelka.

Og hva vet du om dette materialet? Hvordan produseres det? Hvilke typer eksisterer? Hva er de positive egenskapene til luftkalk? Alt dette og mye mer kan du lære ved å lese dette materialet.

Produksjon av materiale

La oss starte fra begynnelsen - hvordan får luftig kalk? Produsere et produkt fra bergs sedimentære bergarter:

 • kalksten;
 • dolomitt;
 • kritt;
 • dolomitisert kalkstein, som inneholder ikke mer enn 8% leire.

Hovedmaterialet i alle disse bergarter er kalsiumkarbonat, som har formelen CaCO3. I tillegg er det litt magnesiumkarbonat (MgCO3) og andre tilsetningsstoffer. Alle disse bergene er avfyrt i en roterende eller akselovn, som opererer ved en temperatur på 900 til 1200 ° C. Formelen for luftkalk er som følger:

CaCO3 = CaO + CO2;
magnesiumsulfat3 = MgO + CO2.

Etter denne behandlingen oppnås kalk (finporøse deler 5-10 cm i størrelse). Umiddelbart i produksjon, kan den slokkes med vann. Som et resultat - slaked lim, med sin formel:

CaO + H2O = Ca (OH)2

Hvis du fukter kalk med vann, får du en voldsom reaksjon hvor varme slippes ut, hvor vann kan varmes opp til kokepunktet. Dette er prosessen med å slukke kalk. Derfor kalles kalk i utgangspunktet et kokende vann. Samtidig, hvis vann legges til, dannes et fint pulver, og hvis væsken er overdreven, er sluttresultatet en deig med økt plastisitet. Når den slokkes, blir kalken større i størrelse og bryter opp i svært små partikler.

Når det gjelder kostnadene for tidspunktet for kansellering, er det annerledes. Fokuserer på det, det er 3 varianter av kalk:

 1. Hurtigslokking (i 8 minutter).
 2. Medigested (i 25 minutter).
 3. Langsomtvirkende (i 25 minutter eller mer).

I tillegg, hvis du tar hensyn til antall tilsatt væske som brukes til tilbakebetaling, så lufthydrat lime blader, eller, som det også kalles - fitte. I den er tilstedeværelsen av væske 50-65% av vekten av kalk. Dette antall væsker er nødvendig for riktig hydreringsreaksjon. Når væskene er tre eller fire ganger høyere enn råmaterialene, oppnås en kalksteindeig. Og for å få kalksteinmælk, trenger væsken 8-10 ganger mer enn kalken selv.

Hva er typer materiale

Hvis vi tar hensyn til antall magnesiumoksid og kalsium, som er en del av luftkalk, kan vi bestemme flere av sine varianter:

 1. Dolomitt, med en MgO urenhetsindeks på 21 til 40%.
 2. Magnesian, med en MgO urenhetsindeks på 6 til 20%.
 3. Kalsium, med en MgO urenhetsindeks, er ikke mer enn 5%.

Lime byggluft kan leveres til anlegget på forskjellige måter:

 • komovaya kipelka ikke rasket;
 • i form av pulver, hurtiglime bakken;
 • hydrert lime pusher;
 • kalksteindeig og melk.

Komovoe kipelka - produkt oppnådd som et resultat av steking, bestående av deler av forskjellige størrelser. Fra det kan du få: bakket lime, hydrert lime, kalksteigdeig og melk. Lever materiell i bulk i lukkede vogner og lastebiler. Når det gjelder lagring, bør dette gjøres i et lager som er helt tørt og har et tregulv.

Vær oppmerksom! Det kan ikke legges på gulvet. Det er viktig å heve den over bakkenivå med 30 cm.

Hvorfor er det slik? Fordi hvis den kommer i kontakt med vann, vil den automatisk varme opp til en temperatur på 300 ° C. Og da det kan være brannfarlige materialer i lageret, kan alt bli til brann.

Pulveraktig grunn kalk oppnås ved maling Komov materiale i spesielle kulemølle. Sammensetningen er tilsatt aske og slagg. Uten denne type av tilsetningsmidler er inndelt i 3 karakterer, og med tilsetninger i pulver 2. Fordelen er at ved tilsetning av væske det er lik gips: Deigen blir først oppnås, og alle begynner å stivne etter en halv time.

Hydratkalk eller et lint er et materiale som har passert utryddelsesprosessen på anlegget. Det ser også ut som hvitt pulver. Samtidig bør fuktigheten ikke være mer enn 5%, tetthet - 400-4500 kg / m3. Ferdig materiale er delt inn i to klasser. Oppbevaring foregår i en bunker, grop eller en slags reservoar. De transporteres i bulk, ved hjelp av sementbærere, beholdere eller poser med papir.

Hvis vi snakker om kalksteinstesten, ser det ut som en pasta, dens tetthet er 1300-1400 kg / m3. Det oppnås ved å slukke klumpmaterialet, med overskytende væske. Brannslukket materiale, som har økt i størrelse ikke mindre enn 3 ganger, kalles fet. Det samme som har økt ikke mindre enn 2,5 ganger, kalles mager. Når det gjelder transport av deig og melk, skjer dette i en tankbil.

herding

Sammensetningen av testen - vann og de minste kalkpartiklene, som ikke er oppløst. Når vannet fordamper fra det, blir en oppløsning av Ca (OH)2. Som et resultat blir krystallene som holder alle delene sammen i en monolitisk struktur fjernet. Det er derfor deigen, beskyttet mot tap av vann, vil ubegrenset beholde sin plastisitet (ikke forstå, ikke hærk).

Herdingen av luftkalk er en veldig lang prosess. Det tar fra 15 minutter til en time. Men prosessen kan akselereres ved tørking av blandingen eller tilsetning av gips / sement. Det er verdt å merke seg at når du re-legger væsken til det herdede kalk, blir det plast igjen. I friluft reagerer materialet med karbondioksid, hvor kalsiumkarbonat dannes. Det oppløses ikke i vann. Denne prosessen kalles karbonisering, hvor væsken slippes ut. I denne forbindelse tørkes gips eller murstein av murstein på kalksteinoppløsningen.

Vær oppmerksom! For å få et materiale som er motstandsdyktig overfor vann, ask, TPP, er grunnpimpstein og høyovnslagge innført i den.

Når luftkalken hardner, viser det seg at volumet avtar, og krymping dannes. Derfor er det viktig å tilsette sand til blandingen.

Material spesifikasjoner

Det første jeg vil merke er gjennomsnittlig tetthet. Hver art er forskjellig. Quicklime har indikatorer fra 1,6 g / cm3 opptil 2,9 g / m3. Alt avhenger av temperaturen og varigheten av fyringen. Hvis det er 800 ˚C, får du 1,6 g / cm3, og med langvarig forbrenning fra 1300 ° C, 2,9 g / cm3. Hvis vi snakker om bulkdensiteten til andre arter, så er indikatorene (kg / m3) vil være:

 1. Grinded quicklime (løs) - 900-1100.
 2. Jordhakk (komprimert) - 100-800.
 3. Hydrat pushenka (løs masse) - 400-500.
 4. Hydrat pushenka, som er komprimert - 600-700.
 5. Kalksteindeig - 1300-1400.

duktilitet

Hvis vi snakker om plastisitet, så er dette materialets verdighet. Plasticitet er en egenskap av bindemidlet for å gi den ønskede konsistens til løsningen, for ytterligere bekvemmelighet av overflatebehandling. På grunn av materialets evne til å beholde vann, oppnås plastisiteten av løsningen på høyeste nivå. Det er lett å jobbe med, det er enkelt og jevnt fordelt over overflaten med et tynt lag, noe som gir god vedheft. Selv om det påføres en murstein eller et annet porøst substrat, vil væsken bli godt beholdt i kalksteinoppløsningen.

Evne til å beholde vann og vann etterspørsel

Disse indikatorene er ganske høye og avhenger direkte av hva slags arter det er, og hva er spredning av materialpartiklene. Slaked lime som et pulver eller deig, har svært høye priser. Men grunnklyssen - lav.

Luftkalkstyrke

Og hva med styrken av løsningen? Alt avhenger av betingelsen om størkning. Ved vanlige temperaturer blir løsningen fra det slokkede materialet sakte sakte, og etter en måned har den en liten verdi på 0,5-1,5 MPa. Med hydratherdingen av sammensetningen med quicklime, etter 28 dager er det mulig å oppnå en indeks på 2-3 MPa. Ved autoklavherding oppnås tett betong, med en indikator på 30-30 MPa og mer.

Motstand mot frost og vann

Kalkstein løsninger - har god motstand mot luft. Ideelle forhold for herding av løsningen i et lufttørt miljø. Alt takket være karboniseringsprosessen, som vi diskuterte ovenfor. Jo mer aktive de er, desto større er frost- og vannmotstanden til materialet. En løsning som har størknet ved vanlig temperatur, vil miste styrke under sterk fuktighet. Spesielt ved hyppig frysing og opptining av væske.

konklusjon

Kalk er et universelt materiale som brukes i ulike områder av livet vårt. Hun fant søknad selv i hagearbeid. Ikke rart at materialet ble brukt av våre besteforeldre. Bare hvis du jobber med kalk, husk: dette er en sterk alkali! Når du arbeider med det, beskytt huden, ansiktet og luftveiene. Og så frykter du ikke sin innflytelse.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

64 + = 68

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map